Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Remkes helpt lage inkomens bij energiebesparing

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van VROM
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Remkes helpt lage inkomensgroepen bij energiebesparing (9-1-2002)


Staatssecretaris Remkes van VROM stelt in 2002 ongeveer 2,3 miljoen EURO beschikbaar voor projecten om lage inkomensgroepen te helpen bij energiebesparing. Deze groep huishoudens zit namelijk in een vicieuze cirkel: ze hebben vaak geen geld om energiebesparende maatregelen te treffen, maar krijgen wel een hoge energierekening. De nieuwe 'Subsidieregeling energiebesparing huishoudens met lage inkomens' heeft als doel projecten te starten waarmee deze huishoudens worden gestimuleerd om wel dergelijke maatregelen te treffen. De staatssecretaris heeft hierover een circulaire gestuurd aan de gemeenten. Bij de introductie van de Energiepremie - een regeling waarbij huishoudens korting krijgen bij het treffen van energiebesparende maatregelen - gaf de Tweede Kamer aan dat huishoudens met lage inkomens vanwege hun koopkracht te weinig van deze regeling gebruik kunnen maken. De Kamer heeft toen om deze speciale subsidieregeling voor lage inkomensgroepen gevraagd.

Aanvragers
Kenmerk van de regeling is dat de huishoudens niet direct het geld in handen krijgen, maar dat bepaalde projecten worden gesubsidieerd. Gemeenten, corporaties en energiebedrijven, maar ook huurdersorganisaties en buurtverenigingen kunnen tot 1 april 2002 projecten indienen. Daarna zullen de aanvragen worden beoordeeld en gerangschikt en zal een onafhankelijke adviescommissie de staatssecretaris adviseren over de te subsidiëren voorstellen. Per project is maximaal een bedrag van ongeveer 450.000 EURO beschikbaar.Als op 1 augustus 2002 het geld is verdeeld, hebben de organisaties die subsidie hebben gekregen twee jaar de tijd om hun project af te ronden.

Projecten
In de projecten worden mensen met lage inkomens thuis door een team van professionals geholpen bij energiebesparing, bijvoorbeeld door advies over het gebruik van de verwarming. Ook kunnen ze hulp krijgen bij het aanvragen van Energiepremie en het laten uitvoeren van een Energie Prestatie Advies (EPA) - een advies over welke maatregelen het meeste energie besparen voor je geld. Het aanbrengen van eenvoudige energiebesparende maatregelen als tochtstrips, spaarlampen, waterbesparende douchekoppen enzovoorts hoort er eveneens bij.

Nadere informatie over de subsidieregeling. (www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6161 Daar vindt u ook informatie over de Energiepremie en het Energie Prestatie Advies. Voor voorbeelden van projecten kunt u terecht bij www.gemnet.nl onder 'projecten' en vervolgens 'energiebronnen' ( bron: www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6222&site=persbericht )

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie