Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Positie veehouderij beter uitleggen aan het publiek

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 4, 9 januari 2002

EMBARGO TOT WOENSDAG 9 JANUARI 14.30 UUR.

Tazelaar: positie veehouderij beter uitleggen aan het publiek

De vee-, vlees- en eiersector moet meer aandacht besteden aan brede publieksvoorlichting. Dat zei PVE-voorzitter Tazelaar in zijn nieuwjaarstoespraak. Alleen als het Nederlandse publiek overtuigd raakt van de argumenten waarom diverse aanvullende nationale eisen aan productie-omstandigheden niet uitvoerbaar zijn, is het politieke tij nog te keren.

De prijzen van producten uit de vee-, vlees en eiersector worden vooral in EU-verband bepaald. De Nederlandse producent of consument speelt daarin geen rol. Daarom is het volgens PVE-voorzitter Tazelaar logisch geld te steken in het op peil houden van de productie, naast het bevorderen van de consumptie.

Zo kan geld beschikbaar gesteld worden in het oplossen van knelpunten zoals die rond het mest en/of het milieubeleid. Ook kan meer geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van kwaliteitssystemen (IKB) waarmee onze sectoren een voorsprong op de concurrentie kunnen krijgen of verder uitbouwen.

Publiekscampagnes

Verder kunnen er financiële middelen worden besteed aan pr-campagnes om de gevolgen te kunnen uitleggen, die de uitbreiding van de EU of de liberalisering van de wereldhandel (WTO) met zich mee brengt.

Zo is het bedrijfsleven in de vee-, vlees en eiersector ook te allen tijde bereid de Nederlandse markt te bedienen als deze belang hecht aan meer dierenwelzijn. Maar dan moeten we volgens de PVE-voorzitter de middelen vrijmaken om het publiek uit te leggen dat dat veelal gewoon niet gaat als we ons internationaal niet finaal uit de markt willen prijzen en uiteindelijk dus ook niets voor het dierenwelzijn kunnen doen.

Extra nationale eisen aan onze productie-omstandigheden doen een zeer zware aanslag op het inkomen van de boer, stelt Tazelaar, en dat moeten wij kunnen uitleggen. Want pas als het publiek overtuigd raakt van onze argumenten, zal de politiek gaan bewegen en niet langer doorgaan op de huidige heilloze weg van aanvullende nationale maatregelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie