Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie Gezondheidszorg acute gevallen altijd helpen

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg, J. Herre Kingma, hecht er aan duidelijkheid te verschaffen over zijn uitspraken in het televisieprogramma Nova van 7 januari 2002. Kingma heeft niet gezegd en ook nooit bedoeld te zeggen dat artsen vanwege gebrek aan capaciteit zouden moeten kiezen op basis van leeftijdscriteria. Hier heeft hij expliciet in Nova op gewezen. "Een goede medische indicatiestelling moet bijdragen aan de beslissing van arts en patiënt of iemand in aanmerking komt voor een bed op de intensive care. Dat is heel wat anders dan selectie plegen. Uiteraard moet je acute gevallen altijd kunnen helpen, jong of oud, arm of rijk," aldus Kingma.

Er is geen ruimte tussen de opvattingen van Kingma en minister Borst van VWS over de aanpak van de problematiek. Kingma: "Iedereen vindt dat er meer IC-bedden moeten komen met voldoende personeel dat daarvoor gekwalificeerd is. Ik ook. Mede daarom heeft de minister eind vorig jaar een stuurgroep in het leven geroepen om met suggesties voor oplossingen te komen. Zoals het antwoord op de vraag hoe je aan meer personeel kunt komen, en waar er nog bedden vrij zijn. Deze stuugroep komt dit voorjaar met een plan van aanpak."

"Intussen blijf ik van mening dat er altijd keuzes moeten worden gemaakt. Dat is het gevolg van de budgettering waar we al sinds 1983 mee geconfronteerd worden. Maar die keuzes moet je in overleg met de patiënt maken op basis van goede argumenten. Voor acute patiënten, jong of oud, moet altijd een IC-bed en voldoende personeel klaarstaan. Maar de andere kant is dat er nu mensen IC-bedden bezet houden die in een ander ziekenhuisbed thuishoren," aldus Kingma.

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie