Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente geeft bouwvergunning voor Topolis in Valkenberg

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

09-01-2002

Gemeente geeft bouwvergunning voor Topolis in Valkenberg
De Stichting Bouw Topolis krijgt een bouwvergunning voor het tijdelijk paviljoen Topolis in park Valkenberg. Het college van B&W spreekt de verwachting uit dat Topolis uitgroeit tot het symbool van Breda 750 jaar. Paviljoen Topolis wordt een centrale ontmoetingsplaats in het Park Valkenberg en speelt een belangrijke rol bij de feestelijkheden rondom het 750-jarig bestaan van de stad. Het bouwwerk blijft ongeveer vijf maanden staan. Dit wordt vastgelegd in de bouwvergunning. Voor het verlenen van de bouwvergunning verleent het college vrijstelling van het bestemmingsplan op grond van artikel 17 procedure van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het college is van mening dat Topolis voldoet aan redelijke eisen van welstand. Ook verleent het college een vergunning voor het verplanten van vier bomen om het bouwwerk mogelijk te maken. Hoewel de commissie Welstand, Architectuur en Monumenten het initiatief op zich toejuicht, pleitte ze voor een andere locatie en gaf een negatief advies vanwege de locatie Valkenberg.

Het college is van mening dat het initiatief van de Stichting Bouw Topolis moet worden toegejuicht. De commissie Welstand, Advies en Monumenten deelt deze mening. De commissie heeft een negatief advies gegeven voor het verlenen van de bouwvergunning vanwege de relatie tussen het bouwwerk en de locatie Park Valkenberg. Het college wil de bouwvergunning voor Topolis verlenen omdat het Park Valkenberg als de enige geschikte centrale ontmoetingsplaats wordt gezien. Het park is de plaats waar gefeest wordt en waar concerten worden gehouden. Topolis, als kunstobject, voldoet aan redelijke eisen van welstand. De vergunning wordt voor ongeveer vijf maanden verleend. De stichting gaf aan dat in september 2002 het bouwwerk weer wordt afgebroken.

Om het bouwwerk mogelijk te maken is ook een verplantvergunning nodig voor vier bomen. De verplantvergunning wordt afgegeven op het moment dat de bouw van Topolis wordt gestart.
Het verplanten van de vier bomen, een ginkgo, een beuk en twee linden, is technisch goed mogelijk. Met de nodige nazorg doorstaan alle vier de bomen de verplanting goed. De ginkgo en de beuk zijn zeer jonge exemplaren die zeker op de nieuwe plek zullen aanslaan. De twee linden zijn zwaarder maar zijn erg sterk en zullen met 100% zekerheid aanslaan. De bomen worden verplant naar een andere definitieve plek in het park. Als Topolis na de periode van vijf maanden is afgebroken, komen op die plaats vier andere bomen terug.
Tot slot is geregeld dat, als er toch iets gebeurt met de vier bomen, dat bomen van dezelfde soort, maat en kwaliteit worden teruggeplant. Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht kan iedereen bezwaar aantekenen tegen de verleende vrijstelling op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de bouwvergunning (artikel 45 van de Woningwet).

Breda, 9 januari 2002

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie