Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schoonmaakbranche roept politiek op tot discussie WAO-kosten

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OSB

Strengere selectie kan kansen op werk beïnvloeden

Schoonmaakbranche roept politiek op tot discussie over insteek WAO-kosten

De schoonmaakbranche vindt, dat zij onevenredig veel moet bijdragen aan de kosten van WAO. De politiek lijkt doof voor argumenten vanuit de branche om hiermee anders om te gaan. Dat zegt de heer drs. H.J.G.M. van Weerdenburg, voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), tijdens zijn nieuwjaarsrede op woensdag 9 januari 2002. De branche gaat de kosten van arbeidsongeschiktheid niet uit de weg. Te vaak echter krijgen schoonmaakbedrijven te maken met hoge Pembapremies voor medewerkers die elders een hoofddienstbetrekking hadden en daarnaast een aantal uren als bijbaan in de branche werkzaam zijn geweest of voor medewerkers die in de WAO terecht zijn gekomen om redenen die niets met het werk te maken hebben. OSB wil graag met de politiek het debat over een evenredige verdeling van WAO-kosten aangaan. Als de politiek geen maatregelen neemt, kan dit in de toekomst ertoe leiden dat de selectie van nieuwe medewerkers strenger wordt om zodoende de kans op arbeidsongeschiktheid te verminderen. Die ontwikkeling kan ook in andere bedrijfstakken gaan spelen. Vele mensen zullen op die manier buiten de boot vallen en de kans op een baan ontnomen worden. De schoonmaakbranche wil hierbij, samen met de politiek, haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast gaat de branche een nieuwe initiatief opzetten om ziekteverzuimbegeleiding en reïntegratie binnen de branche actief aan te pakken. OSB gaat deze dienst aan haar leden aanbieden onder de naam OSB ARBEID.

Van Weerdenburg beschouwt de hoge Pembapremies als een boete op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de schoonmaakbranche op zich genomen heeft. De branche biedt werk aan 200.000 mensen, waarbij nieuwe instroom vaak aan de onderkant van de arbeidsmarkt gevonden wordt. Vanuit dat oogpunt investeert de branche veel in mensen door bijvoorbeeld gerichte vak- en taalopleidingen. Er wordt extra aandacht besteed aan nieuwe instromers, zoals allochtonen en herintreders. Die investering doet de schoonmaakbranche graag. Van Weerdenburg ziet dit als de prijs voor de bewust gekozen extra maatschappelijke verantwoordelijkheid. De prijs van die maatschappelijke verantwoordelijkheid vertaalt zich desondanks toch vaak in een hoger verzuim en een hogere instroom in de WAO. Ook daarvan zegt Van Weerdenburg, dat de branche de consequentie ervan aanvaart. Hij vindt het echter niet logisch, dat de branche bovenop die extra kosten ook nog extra kosten in de sfeer van hoge Pembapremies moet betalen. Immers, vele medewerkers werken slechts een aantal uren per dag in de schoonmaak. Toch wordt de Pemba-rekening voor een heel etmaal gepresenteerd ongeacht de aard van de klachten en ongeacht of deze zijn voortgekomen uit het schoonmaakwerk. Onderzoek heeft aangetoond, dat zeker 30% van de klachten van psychische aard is en niets met het werk te maken heeft. In reactie hierop zou de werving en selectie van nieuwe medewerkers nog strenger kunnen worden om de kans op WAO-instroom te verkleinen. OSB doet een krachtig beroep op de politiek om de branche daartoe niet te dwingen en hierover de discussie aan te gaan.

OSB ARBEID
Op 1 februari aanstaande start OSB met een nieuwe dienst voor haar leden op het gebied van ziekteverzuimbegeleiding en reïntegratie. Deze dienst gaat OSB ARBEID heten en ondersteunt bedrijven bij het opzetten van een gerichte aanpak. In de kern voorziet OSB ARBEID de ondernemer van de juiste informatie en advies over wet- en regelgeving, praktijkcases en aanbieders van gespecialiseerde diensten op dit gebied. Hiervoor worden onder andere een telefonische helpdesk en een databank op de OSB-site opgezet. Verder gaat OSB ARBEID ook bij bedrijven zelf adviseren bijvoorbeeld door het uitvoeren van een scan op ziekteverzuim, het opzetten van ARBO-beleidsplannen, begeleidingsplannen voor ziekteverzuim en het coachen van leidinggevenden. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zal OSB ARBEID officieel gepresenteerd worden.

De Nieuwjaarsreceptie van OSB vindt plaats in Congrescentrum De Leeuwenhorst te Noordwijkerhout en start om 15.00 uur. De Nieuwjaarsrede zal omstreeks 16.15 uur uitgesproken worden door de heer Van Weerdenburg.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie