Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eindrapport commissie Terlouw laat veel vragen open

Datum nieuwsfeit: 09-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: eindrapport cie Terlouw laat veel vragen open

FNV Bondgenoten betreurt het dat de commissie Terlouw geen antwoord geeft op een aantal essentiele vragen met betrekking tot biotechnologie.
De mogelijke economische gevolgen en aspecten van werkgelegenheid en eventuele effecten op de gezondheid van werknemers blijven in het rapport geheel onbesproken.

Economie:
Het zullen met name grote multinationals zijn die zich grote investeringen in biotechnologie kunnen permitteren. Mogelijk leidt dit tot een verdere concentratie in betrokken sectoren. Vervolgens zal er een concurrentiestrijd kunnen ontstaan tussen sectoren; het is bijvoorbeeld mogelijk om plastics te produceren op basis van gemodificeerde maïs. De concurrentie zal zich in dit gevallen voordoen tussen de sectoren agro-food en chemie. Het voorgaande zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in sectoren en bedrijven.
Een ander aspect is dat er sprake zal zijn van een afname van het aantal variëteiten. (genetische erosie)
FNV Bondgenoten pleit voor transparantie van het hele productieproces en er moet democratische controle op het doen en laten van multinationals zijn. Maar de bond vreest dat dat bij multinationals niet mogelijk is.

Derde Wereld:
Gegeven het feit dat genenbanken in handen zijn van Westerse landen en multinationals maakt de positie van de producenten in de Derde Wereld nog afhankelijker.
(genetisch kolonialisme)
De aanbeveling van de commissie dat de WTO betrokken moet worden bij het verbeteren van de positie van Derde Wereldlanden, zal niet positief worden ontvangen door die betreffende landen, verwacht FNV Bondgenoten. Dit de leert de ervaring van de afgelopen tien jaar.

Gezondheid:
Een zorgpunt voor FNV Bondgenoten is dat er geen aandacht wordt besteed aan de (lange termijn) gevolgen voor de gezondheid van werknemers.
Bovendien is de bond van mening dat rekening moet worden gehouden met werknemers die gewetensbezwaren hebben tegen het gebruik maken van biotechnologie.

Ethiek:
FNV Bondgenoten vindt dat er te weinig aandacht is voor de ethische discussie in het rapport van de commissie Terlouw. De commissie heeft zich vooral geconcentreerd op voedselveiligheid en te weinig aandacht besteed aan de ethische afwegingen.

Deze en andere vragen heeft FNV Bondgenoten het afgelopen jaar in allerlei werkgroepen aan de orde gesteld, uitmondend in een conferentie op maandag 4 maart aanstaande. Bovendien zal op de Internetsite van FNV Bondgenoten met behulp van een aantal stellingen de mening worden gepeild van de leden.

Meer informatie :
Paul Andela, bestuurder FNV Bondgenoten:

030-6048790


09 jan 02 17:57

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie