Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vliegenthart vraagt KvW advies voedingssupplementen

Datum nieuwsfeit: 10-01-2002
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Staatssecretaris Margo Vliegenthart (VWS) heeft de Keuringsdienst van Waren om advies gevraagd over de voorlopige uitkomst van een onderzoek naar het voorkomen van dopinggeduide stoffen in door sporters gebruikte voedingssupplementen. Ze wil weten wat hiervan de oorzaak kan zijn en welke maatregelen genomen moeten worden om daar verbetering in te brengen. Ook wil de staatssecretaris weten in hoeverre de regelgeving van de Warenwet op het gebied van samenstelling en etikettering van deze producten voldoende is nageleefd. Het onderzoek zal tenminste enkele weken in beslag namen.

De sportkoepel NOC*NSF maakte vorige week bekend dat voorlopig uit een onderzoek naar voedingssupplementen van de sporters voor de Olympische Spelen blijkt dat een op de vier producten stoffen bevat die op de dopinglijst van het IOC staan. De hoeveelheden zijn zo gering dat sporters niet direct positief zullen worden bevonden maar in combinatie met andere stoffen, hevige inspanning of klimatologische omstandigheden is dit wellicht mogelijk.

De uitgangspunten van de Warenwet zijn anders dan die van de sportregelgeving zoals onder meer vastgelegd in de dopinglijst van het IOC. Voor de Warenwet geldt echter wel dat stoffen op het etiket vermeld moeten worden indien ze zijn toegevoegd. Op dit moment is het niet duidelijk of het gaat om bewuste toevoeging, verontreiniging of stoffen die van nature al in de afzonderlijke ingrediënten voorkomen. Daarnaast wil Vliegenthart van de Keuringsdienst weten of de aangetroffen hoeveelheden effecten kunnen hebben op gewone, recreatieve sporters of bij intensief gebruik buiten de georganiseerde sport, bijvoorbeeld in sportscholen.

De staatssecretaris ziet in de voorlopige uitkomsten van het onderzoek een bevestiging van de noodzaak om in het kader van preventief gezondheidsbeleid tot een gezamenlijk gedragen adequaat informatiesysteem over voedingssupplementen te komen voor de consument. Hierin moet duidelijk worden gemaakt wat voedingssupplementen precies bevatten aan bestanddelen en wat hun werking is. De branche zou daarbovenop met een certificering kunnen komen. Vliegenthart benadrukt dat naast de wenselijkheid van dat informatiesysteem, het voldoen aan wettelijke eisen ook bij voedingssupplementen voorop moet blijven staan. Ook in internationaal verband (EU, IOC) zal de staatssecretaris aandacht vragen voor de situatie m.b.t. voedingssupplementen in de sport.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie