Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud maandblad Geestelijke volksgezondheid januari

Datum nieuwsfeit: 10-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in januari

Nieuwkomers

Op zichzelf is er niets ongezonds aan migratie, of aan de moeiten en moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Toch ziet de ggz zich gedwongen om aandacht te besteden aan nieuwkomers in Nederland. Steeds meer van dezen weten haar namelijk te vinden. Cathrien Dieperink, Rob van Dijk en André Wierdsma beschrijven de toeloop in Rotterdam en omgeving. Opmerkelijk genoeg doet het zorggebruik van Marokkaanse mannen en Turken (m/v) inmiddels niet meer onder voor dat van Nederlanders van de koude grond. Zijn de instellingen toegankelijker, en de vroegere vreemdelingen vrijmoediger geworden? of melden die laatsten zich juist omdat ze er nu slechter aan toe zijn? Psychiatrisch-epidemiologisch onderzoek onder allochtonen, zo betoogt Ria Borra, wordt belemmerd door praktische en principiële problemen: wat heet allochtoon? Sinds de jaren zeventig bieden veel ggz-instellingen speciale vormen van hulpverlening aan `buitenlanders'. Godelieve van Zijl vertelt over het reilen en zeilen in een Marokkaanse vrouwengroep. De deelneemsters, die weinig mee hebben, leren er te ontkomen aan hun sociaal en affectief isolement, aan passiviteit en machteloosheid. Empowerment oftewel toerusting moet volgens Jaap Kool en Ad Kaasenbrood het hoofddoel zijn bij het behandelen van ernstig getraumatiseerde vluchtelingen. Behandelaars moeten zien dat dezen ten minste de kracht vinden om de asielprocedure te doorstaan. Mario Braakman en, alweer, Ad Kaasenbrood zetten uiteen dat de behandeling van vluchtelingen niet zozeer gehinderd wordt door hun vreemde cultuur, als wel door hun kwetsbare maatschapplijke positie. Ook volgens Guus van der Veer en Adeline van Waning worden hulp-verleners door de ontmoeting met vluchtelingen van hun stuk gebracht - en gedwongen zich te bezinnen op hun eigen morele houding. Frank Kortmann stelt dat cultuurverschil tussen behandelaar en cliënt vaak weinig uitmaakt - niet meer dan verschil van leeftijd, klasse of geslacht. Dergelijke vormen van sociale ongelijkheid worden pas pijnlijk, of zelfs storend, wanneer hulpverleners hun cliënten tegemoet willen treden op voet van gelijkheid. Ferdinand H. Thung en Sevnur Demiralay schrijven over de ervaringen van allochtone hulp-verleners. Net als dito acteurs worden dezen nogal eens 'getypecast', en dat zit hun niet lekker. Als de ggz diverser en sensitiever voor sociale verandering wil worden, zal ze moeten woekeren met de talenten van nieuwe Nederlanders.Meer over minderheden in Brieven, Bijeenkomsten en Boeken.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: (mgv@trimbos.nl) of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); e-mail: (klantenservice@bsl.nl).

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie