Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tuinbouw voelt zich stiefkind van overheid

Datum nieuwsfeit: 10-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Productschap Tuinbouw
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Tuinbouw

PT-voorzitter: tuinbouw voelt zich stiefkind van overheid

J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), vindt dat de tuinbouw soms als stiefkind behandeld wordt door de overheid. "Het regeringsbeleid schiet op tal van terreinen tekort. Hierdoor ontstaat in de tuinbouw steeds meer discussie of het ministerie van landbouw nog wel een positieve factor is." Dat zei Van der Veen op de nieuwjaarsbijeenkomst van het PT.

De voorzitter vindt dat de overheid in het milieubeleid steeds de nadruk legt op resterende tekortkomingen van de tuinbouw in plaats van te wijzen op de grote resultaten die geboekt zijn. "Dat ontmoedigt voortrekkers en veroorzaakt onnodige schade aan het imago van de sector. In plaats van aan te sluiten op initiatieven uit de sector wordt door de overheid steeds weer gespeeld met weinig realistische wetgeving." Ook in het ruimtelijk beleid wordt de tuinbouw niet behandeld als één van de grote trekkers van de nationale economie. De toezicht van de liberalisering van de energiemarkt lukt tot nu toe eveneens maar half. "Dat levert voor de glastuinbouw grote onzekerheid en hoge kosten op."
Van der Veen is ook niet erg te spreken over de aandacht voor de tuinbouw in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. "Daar krijg ik geen warm gevoel van."

De PT-voorzitter wil niet af van een ministerie voor de agrarische sector. "Internationaal moeten onze belangen behartigd worden door een vakminister. Maar dat moet dan wel een ministerie zijn dat oog heeft voor het economisch belang voor de tuinbouwsector." Van der Veen vindt dat de sterke bloemisterijsector er helemaal mager vanaf komt in het huidige overheidsbeleid. "Deze deelsector heeft nu een aandeel van ruim zeventien procent in de totale agrarische productiewaarde en exporteert jaarlijks voor ruim vijf miljard euro. De alternatieve naam voor het ministerie van LNV "Voedsel en Groen" zou volgens de voorzitter van het tuinbouwproductschap moeten worden "Voedsel, Bloemen en Groen".

Van der Veen zei verder dat de sector zelf de burger en overheid meer moet informeren over de prestaties van de tuinbouw. "Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking trots is op de land- en tuinbouw, maar dat slechts drie procent weet dat wij het derde exportland in de wereld zijn." In verschillende tuinbouwsectoren bestaat al meer aandacht voor public relations en dit jaar kan de sector zich weer presenteren op de Floriade. De tuinbouw heeft via het PT bijna tien miljoen euro geïnvesteerd in deze megamanifestatie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie