Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winter treft SFOR-troepen Bosnië

Datum nieuwsfeit: 10-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Winter treft SFOR Bosnië (1)

Winter treft SFOR-troepen Bosnië

10-01-2002

De hevige sneeuwval van de afgelopen weken heeft de Nederlandse SFOR-troepen in voormalig Joegoslavië veel hinder bezorgd. Een groot deel van de wegen was een aantal dagen afgesloten voor het militaire verkeer. Veel andere wegen waren alleen met sneeuwkettingen begaanbaar. Het aantal ritten buiten de diverse Nederlandse bases bleef als gevolg hiervan een tijdlang tot een minimum beperkt. Dat dit geen overbodige maatregel was, bleek toen reizende Nederlandse militairen door de slechte weersomstandigheden genoodzaakt waren op een buitenlandse "base" te overnachten.

Ook voor wat betreft het oefenprogramma heeft de sneeuwval roet in het eten gegooid. Zo moest in december de oefening "Balkan Gunner", waaraan onder meer een Nederlands tankpeloton uit Novi Travnik deelnam, flink worden beperkt door de sneeuwval. De voor begin januari geplande schietserie in Glamoc werd zelfs helemaal afgelast. Een verkenning voor een alternatieve oefening - een koudweertraining - op diezelfde locatie, gaf aan dat ook dit niet verantwoord was. Mede door de wind was de gevoelstemperatuur op sommige dagen omstreeks 25 graden onder nul.

Ondanks het slechte weer moet een deel van de militairen dagelijks de zeer moeilijk begaanbare routes trotseren om hun werkzaamheden te kunnen verrichten. Dankzij de dooi van de laatste dagen is een deel van de sneeuw inmiddels verdwenen. Wel verandert de overdag smeltende sneeuwmassa door de flinke vorst 's nachts, regelmatig in een ijsvlakte. Met name in de hoger gelegen gebieden zorgt dit nog altijd voor veel overlast op de weg.In Bosnië werken meer dan duizend militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee.(foto's: Voorlichting SFOR)
Winter treft SFOR Bosnië (2)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie