Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rode Kruis distribueert voedsel in berggebied Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 11-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Het Nederlandse Rode Kruis

11 Januari 2002

Nederlandse Rode Kruis distribueert voedsel in geïsoleerd berggebied Afghanistan

Vandaag is een logistiek team van het Nederlandse en het Belgische Rode Kruis vertrokken naar de Afghaanse provincie Ghor. Het zal daar het voedselprogramma van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ondersteunen.

In Ghor, een bergachtig en uiterst moeilijk bereikbaar gebied, zijn 490.000 mensen afhankelijk van de voedseldistributie van het Rode Kruis. Het Nederlands-Belgische team is volledig uitgerust om onmiddellijk met de hulpverlening te beginnen en beschikt zelf over tenten, communicatie-apparatuur, een generator en dergelijke. Ghor wordt al decennia geteisterd door conflicten en droogte. Het Rode Kruis was begin 2001 gestart met het voedselprogramma maar moest dit na 11 september tijdelijk onderbreken. Inmiddels zijn er vanuit Herat weer diverse Rode-Kruiskonvooien over de bergpassen naar Chagcharan gereden. Vanuit deze provincie-hoofdstad moet het voedsel naar afgelegen dorpen worden vervoerd, voordat sneeuwval de toegang belet. Het Rode Kruis zal in 2002 ook de zaadvoorraden aanvullen en de watervoorzieningen voor de landbouw verbeteren.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis voorziet het komend jaar 920.000 mensen van voedsel. Distributies vinden niet alleen plaats in Ghor maar ook in Kabul, Herat, Kandahar, Mazar-i-Sharif, Bamiyan, Shir Shahi en Dar-i-Suf. Andere prioriteiten van het ICRC zijn het steunen van medische faciliteiten - het runt zelf zes orthopedische centra - en het bezoeken van krijgsgevangenen.

Ook de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen heeft een omvangrijk hulpprogramma. In de Afghanistan, Pakistan, Iran en Centraal-Azië helpt het Rode Kruis in 2002 drie miljoen mensen. Prioriteiten zijn de gezondheidszorg (klinieken, mobiele gezondheidsposten, gezondheidsvoorlichting, trainingsprogramma´s), water en sanitatie, noodhulp zoals tenten en dekens voor onderdak en de capaciteitsopbouw van nationale verenigingen. De vereniging in Afghanistan, de Afghaanse Rode Halve Maan, heeft 1200 medewerkers en 8000 vrijwilligers verspreid door het land en is door deze lokale structuur in staat om ook in afgelegen gebieden te werken. Een zwaar accent ligt op de hulp aan vrouwen en kinderen, de meest kwetsbare groepen. Er worden bijvoorbeeld trainingen gegeven aan vrouwen die in hun eigen gemeenschap als vroedvrouw optreden.

Het Nederlandse Rode Kruis draagt ook bij aan het programma van de Federatie: - Het heeft 1000 tenten beschikbaar gesteld voor ontheemden in Afghanistan;

- Het stuurde vanuit Nederland 10 Emergency Health Kits en 2500 keukensets, bestemd voor de vluchtelingenkampen Shamsato en Jaluzi in de North west Frontier Province (Pakistan);

- Het draagt financieel bij aan de opvangkampen Makaki en Mijl 46, die zich net aan de Afghaanse kant van de Afghaans-Iraanse grens bevinden. Deze kampen, waar zo´n 10.000 mensen verblijven, worden gerund door de Iraanse Rode Halve Maan;

- Het draagt financieel bij aan de wederopbouw van de 48 gezondheidsklinieken van de Afghaanse Rode Halve Maan, die deels beschadigd zijn;

- Het stuurt gedelegeerden naar de regio. Zo coördineert een Nederlandse gedelegeerde het komende jaar namens de Federatie de ondersteuning aan de Afghaanse Rode Halve Maan, bijvoorbeeld bij het opzetten van trainingsprogramma´s voor vrouwen en inentingsprogramma´s.

De Rode-Kruisbeweging bestaat uit het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen (IFRC) en 178 nationale verenigingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie