Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling RuG: 'De Kleur van huid'

Datum nieuwsfeit: 11-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

07 jan 2002

Tentoonstelling

De Kleur van huid

Een tentoonstelling over albinisme en de positie van albino's in de samenleving, met name in die van Gambia, West Afrika.

Bij een ontmoeting tussen mensen is het uiterlijk het eerste waarop geoordeeld wordt. Lichaamsvorm verraadt geslacht, leeftijd en ras, terwijl kleding en sieraden iets vertellen over levensstijl, interesse en inkomen. Ziekten van de huid vallen op. Dit is vooral het geval bij stoornissen in de pigmentvorming, zoals bij albinisme het geval is. Albinisme is afgeleid van het Latijnse woord albus dat wit betekent. Het is een verschijnsel dat zowel bij dieren, planten als mensen wordt aangetroffen en wordt veroorzaakt door het gebrek om melanine te produceren en is erfelijk bepaald. Albino hebben door de eeuwen heen onze aandacht getrokken. Reeds in de eerste eeuw worden ze door Pliny beschreven.

Behalve aan albinisme wordt met foto's en voorwerpen ook aandacht geschonken aan het schoonheidsideaal en locale schoonheidsproducten in Gambia. De aanleiding voor de tentoonstelling is het promotieonderzoek van mw. dr. N. Teuben uit Barendrecht naar pigmentstoornissen in Gambia.

Data

11 januari-25 februari 2002

Titel

De kleur van huid

Plaats

Volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, Groningen

Openingstijden

di. t/m vr. van 10.00-16.00 uur, za. en zo. van 13.00-17.00 uur

Toegang

gratis

Informatie

tel. (050)363 57 91

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie