Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten district Lekstroom

Datum nieuwsfeit: 11-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 11-01-2002
Politieberichten district Lekstroom, 10.20 uur

Meer alcoholcontroles in Lekstroom

NIEUWEGEIN De politie van district Lekstroom gaat in de maanden januari en februari intensief controleren op alcoholgebruik door bestuurders. De controles die gehouden worden, sluiten aan bij het landelijk en regionale thema `Alcohol in het Verkeer`. Er zal door de politie van district Lekstroom extra veel aandacht worden geschonken aan alcoholcontroles. Naast de regionale en landelijke controles zal er gecontroleerd worden tijdens elke avond en nachtdienst.

Uit onderzoek door de Adviesdienst Verkeer & Vervoer is gebleken dat het gebruik van alcohol door bestuurders weer toeneemt. In 1991 bleek dat 3,9 % van de bestuurders onder invloed reed. In 2000 bleek dit te zijn opgelopen naar 4,6 %. Tevens is gebleken dat gerichte controles van invloed zijn op het gebruik van alcohol door bestuurders. In het jaar 2000 daalde het aandeel bestuurders dat onder invloed een voertuig bestuurde, in politieregios met een verhoogde handhaving met 10%, terwijl dat aandeel in de overige politieregios met 12% steeg.

Dat alcohol en verkeer niet samen gaan en controle noodzakelijk blijft, blijkt uit schattingen van het aantal verkeersslachtoffers, waarbij alcohol een rol heeft gespeeld. Geschat wordt dat jaarlijks 225 doden zijn te betreuren en tussen de 3000 en 3500 mensen in ziekenhuizen moeten worden behandeld. Dit betreft niet alleen bestuurders die onder invloed een voertuig bestuurden, maar ook passagiers of door onder invloed verkerende bestuurders aangereden andere weggebruikers.

In het politiedistrict Lekstroom werden al regelmatig gerichte controles gehouden op alcoholgebruik. Nu wordt dit gedurende de genoemde maanden geïntensiveerd. Er zal gecontroleerd worden in het hele gebied van het district en binnen de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vianen en Lopik.

Meisje aangehouden

NIEUWEGEIN Op donderdag 10 januari werd een meisje op heterdaad op winkeldiefstal betrapt en aangehouden.

Rond 15.45 uur zag een in burger surveillerende politieman dat een meisje bij een winkel aan de Passage een cosmeticaproduct uit de schappen pakte, in haar jaszak stopte en vervolgens zonder deze af te rekenen de winkel verliet. Daarop hield de politieman de verdachte, een 12-jarig meisje uit Nieuwegein, aan.

Op het politiebureau bekende het meisje de diefstal. Het tegen haar opgemaakte proces-verbaal is ter afdoening middels een alternatieve straf overgedragen aan Bureau Halt.

Valse aangifte van diefstal met geweld

VIANEN Een 23-jarige inwoonster van Vianen is door de politie aangehouden omdat zij een diefstal met geweld had verzonnen.

De vrouw werkte in een winkel aan de Voorstraat en deed op maandagmorgen 24 december 2001 aangifte bij de politie dat omstreeks 11.15 uur die dag twee mannen via het kantoor binnenkwamen. Zij bedreigden haar en pakten de sleutels van de kluis. Zij zouden geld uit de kluis gestolen hebben en namen tevens haar portemonnee en wat spulletjes van andere personeelsleden mee.

Tijdens het onderzoek van de politie bleek al snel dat diverse dingen niet klopten. De vrouw werd maandagmiddag 7 januari 2002 aangehouden en in verzekering gesteld. Zij bekende de valse aangifte, verklaarde uit geldgebrek te hebben gehandeld en dat het geld was opgemaakt aan levensmiddelen. De vrouw kreeg bij de diefstal hulp van haar 30-jarige echtgenoot. Die is op woensdag 9 januari 2002 eveneens aangehouden.

Hij bekende zijn betrokkenheid en bekende tevens de diefstal van een digitale camera. Die had hij in november 2001 uit een bedrijf in Vianen gestolen.

Beide verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Zij moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie