Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

December 2001 was koud en zeer zonnig

Datum nieuwsfeit: 11-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

December 2001: koud en zeer zonnig

Voor het eerst in vijf jaar beleefde ons land weer eens een koude december. De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 2,9 graden, terwijl 4,0 graden tegenwoordig normaal (gemiddeld over 1971-2000) is. De maand begon echter zeer zacht: op 1 december werd in Westdorpe (Zeeland) een voorjaarsachtige 14,2 graden gemeten.

Daarna werd het winters met eerst voornamelijk lichte vorst, maar later ook temperaturen onder -10 graden. Op 23 december daalde de temperatuur in Nieuw-Beerta (Groningen) boven een vers sneeuwdek tot
-17,0 graden. Landelijk was dat de laagste temperatuur sinds 1997, toen de vliegbasis Twenthe op 2 januari -20,3 noteerde. IJzel en sneeuw leidden herhaaldelijk tot gevaarlijke situaties of overlast. Eelde kreeg op zelfs 13 dagen sneeuw, ruim het dubbele aantal van normaal. Aan het einde van de maand lag er in Groningen plaatselijk meer dan 15 cm. De meeste plaatsen beleefden 2 ijsdagen, dat zijn dagen waarop het de hele dag vriest. Maastricht boekte zelfs 5 ijsdagen tegen 2 normaal.

Het winterse weer hing samen met standvastige hogedrukgebieden die zich vaak in de buurt van ons land ophielden. Het KNMI berekende gemiddeld over de maand een luchtdruk van 1022,4 hPa (voorheen millibar genoemd). Dat is de hoogste druk in tien jaar: december 1991 leverde met 1027,5 hPa de hoogste barometerstanden.

Ondanks de hoge luchtdruk viel er de normale hoeveelheid neerslag: gemiddeld over het land 82 mm. Vlissingen was met 46 mm de droogste plaats, terwijl Nieuw Beerta 133 mm in de regenmeter kreeg. Het ging soms flink te keer met hagel en onweer. Schiphol hoorde op zelfs 7 dagen onweer, een onweersactiviteit die zelfs in de zomer vaak niet wordt gehaald. Bijzonder heftig waren de windstoten van 28 december toen onze kust enige tijd gebukt ging onder een westerstorm. Op verschillende plaatsen schoten de windmeters uit tot rond 120 km/h, wat gevaarlijk was en schade veroorzaakte.

Een pluspunt was de vele zon: gemiddeld over het land 67 uren tegen 43 normaal. Stavoren in Friesland kreeg zelfs 86 uren zon, De Bilt 65 uren. Vorig jaar was deze maand met 69 uren nog zonniger en de zonnigste in honderd jaar was die van 1963 met 75 zonuren.

December in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 11 januari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie