Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meningokokkenvaccinatie voor Mekkagangers

Datum nieuwsfeit: 14-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Meningokokkenvaccinatie voor Mekkagangers

Mensen die in februari 2002 de bedevaart in Mekka bijwonen (de Hadj), moeten zich wellicht extra laten vaccineren tegen meningitis (hersenvliesontsteking). De autoriteiten van Saoedi-Arabië zullen anders geen visum verstrekken.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) heeft hierover inmiddels een brief gestuurd aan alle vaccinatiebureaus van GGDen, aan vaccinatiecentra van onder meer het AMCHavenziekenhuis en Schiphol en aan ongeveer duizend huisartsen.

Het gaat om het zogenaamde quadrivalente meningokokkenvaccin, dat de stammen A, C, Y en W135 bevat. De maatregel betekent dat mensen die alleen een A-C vaccin hebben gehad, opnieuw gevaccineerd moeten worden.

De Saoedische minister van gezondheidszorg neemt deze maatregel niet zonder reden. Zowel in 2000 als in 2001 heeft de bacterie meningokokken W135 zich tijdens en na de Hadj verspreid. Deze bacterie kan leiden tot een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking. In Frankrijk en Engeland zijn vorig jaar enkele pelgrimgangers (of een gezinslid) aan de gevolgen hiervan overleden.

Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering 1. Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering
Externe link, 14-1-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie