Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studiemodel Volkswagen Magellan

Datum nieuwsfeit: 14-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Studiemodel Volkswagen Magellan

Ruimte-, station- en terreinwagen in één

(14 januari 2002)

Traditioneel presenteert Volkswagen op de eerste internationale autotentoonstelling van het kalenderjaar, de North American International Auto Show in Detroit (12 t/m 21 januari 2002), een spannende vooruitblik op de toekomst: de Magellan, een nieuw veelzijdig reisconcept.

Concept
Het naar de Portugese ontdekkingsreiziger Fernão de Magalhães genoemde studiemodel drijft met zijn 202 kW / 275 pk sterke W8-motor alle vier de wielen aan. Daarnaast beschikt de auto over een luchtgeveerde wielophanging met een actief, hydraulisch dempingssysteem. Deze technische eigenschappen lijken te wijzen op een terreinwagen, maar de Magellan is meer. Want deze studie moet, net als zijn oorspronkelijke naamgenoot, in meer werelden thuis zijn. Deze veelzijdigheid is niet zonder reden. Waar de vorige twee concept cars (2000: AAC pick-up; 2001: Microbus ruimtewagen) duidelijke segmenten vertegenwoordigden, is dat bij de in Patagonia Green gelakte Magellan bewust onmogelijk. Want deze studie combineert het beste uit drie werelden en definieert daarmee perspectieven voor een nieuw marktsegment.

De Magellan is een crossover. Daarmee worden nieuwe autoconcepten aangeduid, waarin geselecteerde eigenschappen van diverse segmenten zijn gecombineerd. In het geval van de Magellan voegde een team van het Volkswagen Design Center Europe in Sitges, bij Barcelona, de emotionaliteit van een moderne terreinwagen (SUV - Sport Utility Vehicle) samen met de grote variatiemogelijkheden van een ruimtewagen (MPV Multi Purpose Vehicle) en met de wendbare, personenauto-handelbaarheid van een stationwagen. Het resultaat is een crossover-concept.

De lengte van 4.685 mm en breedte van 1.860 mm komen overeen met die van SUVs. De hoogte van de Magellan is met 1.620 mm echter een nieuwe maat: het studiemodel is lager dan terreinautos en MPVs, maar hoger dan een stationwagen.

De Magellan speelt daarmee in op wensen van automobilisten die zich vanwege hun veelzijdige wensen bij geen van de drie klassieke segmenten SUV, MPV of station thuis voelen. Daarentegen weten ze wel van elke klasse bepaalde kernaspecten te waarderen. Voorbeelden zijn hoge zitpositie, terreinvaardigheid, veel interieur- en bagageruimte, en wend-/handelbare rijeigenschappen. Een ander elementair punt is de wens naar individualiteit.

Exterieur
De Magellan onderscheidt zich niet alleen door zijn technologische aspecten, maar ook door het carrosserie-ontwerp. Dit combineert het solide karakter van een terreinauto met de ruimtelijke openheid van een ruimtewagen en het lijnenspel van een Variant.

Klassieke ontwerpdetails die de off-road-kwaliteiten van het studiemodel optisch accentueren zijn de uitgebouwde wielkasten die stilistisch het ontwerp van de lichtmetalen velgen voortzetten, de 19-inch 6-spaak-velgen met 245-serie Michelin PAX-banden (vanwege de noodloopeigenschappen van het PAX-systeem is geen reservewiel nodig), de grote bodemvrijheid, de korte overhangen vóór en achter en een in verhouding lange motorkap. De Variant-elementen die het Crossover-principe verduidelijken sluiten hier harmonieus op aan en zorgen voor een duidelijk contrast met conventionele SUVs. Voorbeelden zijn de sterk hellende voorruit, het vlakke silhouet en de lange, doorlopende zijruitvorm à la sportwagons. Het thema ruimtewagen komt vooral terug in de breedte en hoogte van het studiemodel, in het heldere, open karakter van het design, en in het interieur.

Een ander karakteristiek stylingelement is de C-stijl. Deze is opvallend breed en is aan de voorzijde uitgevoerd als sterk en krachtig onderdeel van het gelakte portierframe. Ook het front van de auto onderscheidt zich door een markant design. De naden tussen motorkap en spatborden lopen door tot in de koplampeenheden. De naden scheiden hier de als dynamic beams ontworpen, met het stuur meedraaiende koplampen van de richtingaanwijzers. In tegenstelling tot deze harde lijn loopt de motorkap zonder knik in het front door. Alleen de manier waarop de kap is gewelfd en de grafische indruk van koplamptechniek en koelluchtopeningen definiëren ook op grillehoogte het volledig nieuw ontworpen front.
Een mogelijk ontwerpidee is de positie van het Volkswagen-logo. In tegenstelling tot de huidige productiemodellen is het niet in de grille, maar daarboven in de motorkap geïntegreerd. Een positie die tot nu toe vanwege het concept alleen bij het studiemodel Microbus werd toegepast.

Interieur
Het interieur van de Magellan moest volgens de ontwerpdoelstellingen bijzonder licht, luchtig en royaal overkomen, om reizen zo interessant en comfortabel mogelijk te maken.

Daarom doen ruimteverhoudingen, indeling en zitconcepten denken aan een MPV in een formaat onder de Microbus. Het interieur van de Magellan is toegepast in hoogwaardige en robuuste materialen: twee qua kleur contrasterende ledersoorten voor stoelen en bekleding, aluminium voor bedieningselementen en sierlijsten. Ook een ongebruikelijke lichtheid van de vormen en schijnbaar vrij zwevende details zijn in het interieur verwerkt.

De armaturen zijn totaal nieuw. De dominerende elementen zijn de instrumenten en bedieningsorganen. Deze zijn niet langer onderdelen van een klassieke cockpit, maar zweven, als 110 centimeter lange, doorlopende info- en bedieningszuil horizontaal in een 30 centimeter hoge ruimte tussen de basisconstructie van het dashboard en een donker, deels met leder bekleed armaturendak, dat weerspiegelingen in de voorruit verhindert. Alle instrumenten en displays kunnen ideaal worden bekeken en alle bedieningselementen optimaal worden bereikt. Het middelste hoofdinstrument met zijn infotainment-module is door de symmetrische opbouw van de cockpit even goed bereik- en bedienbaar door de bestuurder als door de voorpassagier.

Een ander detail: de Magellan is uitgerust met een zogenoemd GPS to Go navigatiesysteem dat vanuit de auto kan worden meegenomen als de bestuurder de auto verlaat voor een wandeling of een fietstocht. Al niet minder interessant is de midden van het dashboard gescheiden console. De doelstelling hierbij was een duidelijke scheiding tussen comfortfuncties (airconditioning, stoelverwarming, etc.) en rijfuncties (bijvoorbeeld de korte, aluminium keuzehendel van de automatische transmissie). De automaat (Tiptronic) kan ook handmatig worden geschakeld via peddels achter het stuur.

Formeel heeft de tweekleurige middenconsole maar weinig overeenkomsten met huidige oplossingen. Ook hier bieden de ontwerpers een vooruitblik op hoe interieurelementen er in de toekomst uit zouden kunnen zien. Of dergelijke oplossingen door het publiek worden gewaardeerd, moet met de Magellan worden geanalyseerd. Wat wel al vaststaat: de als een verlengde middenarmsteun gevormde console biedt in relatie tot de keuzehendel de perfecte ergonomie voor de bedienende hand. De arm vindt intuïtief de hendel en een comfortabele rustpositie.

Het innovatieve karakter van dit studiemodel geldt ook voor de interieurindeling en het zitconcept. In totaal biedt de Magellan plaats aan zes personen, op drie zitrijen. Net als voorin staan er op de tweede rij aparte stoelen; achterin is er een tweepersoons bank. In alle rugleuningen bevinden zich geïntegreerde schouderpunten voor de veiligheidsgordels. Het ontwerp borduurt verder op het thema van de kuipstoel. Optisch en technisch zijn ze ruimtebesparend geconstrueerd. Dat is te danken aan een zogenoemde monorail-dragerconstructie, midden onder elke stoel, en in de multiplex vloer geïntegreerde langsverstelrails die een optimale ruimtebenutting mogelijk maken. Daarnaast ontstaat hierdoor, net als bij de instrumenten, de indruk van vrij zwevende stoelen. De derde rij kan daarnaast volledig in de vloer worden weggeklapt.

In het interieur is ook duidelijk sprake van parallellen met de Microbus. Parallellen die duidelijk maken, dat Volkswagen ook automobiele ideeën voor de toekomst strategisch en systematisch benadert.

In de dakconsole bevinden zich naast de interieurverlichting ook een kompas en een draaibare camera. Deze camera maakt een veilige communicatie met personen achter in de auto gemakkelijker. Ook de in twee kleuren uitgevoerde portierpanelen vormen een nieuw design-aspect. Bij huidige productiemodellen hebben de portierpanelen van voor- en achterportieren ieder een eigen, zelfstandig ontwerp. Bij de Magellan vormen ze echter, door een doorlopend ontwerpmotief, één enkel vormelement.

Wie onderweg zijn eigen huishouden wil meenemen, koppelt achter de Magellan een speciaal ontworpen caravan. Dat het ontwerp hiervan aansluit op de trekauto is direct duidelijk. Dat deze ook nog twee meter kan worden uitgetrokken, niet. Onafhankelijkheid is het devies. Kook- en slaapgelegenheid aan de trekhaak; modulair opgebouwd als het ruimtestation ISS. En dan is er nog het dak. Veel reizen hebben de zee als doel. Ook hier biedt dit studiemodel een markante oplossing: een dakkoffer, die omgedraaid als boot kan worden gebruikt. Dus aankomen, uitladen, omdraaien en varen. Want in de toekomst is alles mogelijk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...