Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hartezorg keert zich tegen selectie aan de OK-deur

Datum nieuwsfeit: 14-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

HARTEZORG

HARTEZORG keert zich tegen selectie aan de OK-deur!

Bunnik, 14 januari 2002

Volgens prof. dr. J.H. Kingma (Inspecteur Generaal voor de Gezondheidszorg), tijdens het interview in NOVA d.d. 07.01.2002, is het gebrek aan Intensive Care bedden niet van vandaag op morgen opgelost en zal de gezondheidszorg de komende tijd op creatieve wijze met het tekort moeten omgaan. De heer Kingma legt daarbij de verantwoordelijkheid voor een belangrijk deel bij de specialisten, die de verblijfsduur volgens de heer Kingma zouden moeten laten meewegen bij de beslissing om patiënten voor een operatie in aanmerking te laten komen. Met andere woorden patiënten met een verwachte lange 'ligduur' komen lager op de wachtlijst, omdat ze anders de IC-bedden zouden kunnen 'blokkeren'.

HARTEZORG, Federatie van Hartpatiëntenorganisaties onderschrijft de constatering van de heer Kingma dat het personeelstekort op IC-afdelingen niet op korte termijn zal worden opgelost; het opleiden van IC-verpleegkundigen vergt tijd. De ontstane situatie maakt het zoeken naar creatieve oplossingen noodzakelijk.

HARTEZORG plaatst echter vraagtekens bij de suggestie van de heer Kingma om 'aan de OK- deur' te selecteren op basis van de verwachte herstelduur. Specialisten gaan dan immers beslissen over het belang van een behandeling, terwijl in de 'vraaggestuurde' gezondheidszorg juist niet langer de aanbieders bepalend zijn. De patiënt maakt, als 'zorgvrager', in overleg met de behandelaar de keuze voor een behandeling. Overwegingen als te behalen gezondheidswinst, kwaliteit van leven en het risico op complicaties spelen daarbij wél een rol.

Creatieve oplossingen kunnen ook op een andere wijze worden gevonden; HARTEZORG denkt daar bij aan alternatieven, zoals:
- operaties in nabij gelegen ziekenhuizen of in het buitenland;
- omscholing van verpleegkundigen uit andere disciplines;
- het aantrekken van verpleegkundigen uit het buitenland;
- toestemming verlenen aan verpleegkundigen in spé om onder toezicht en met behoud van kwaliteit IC-zorg te bieden;

- zonder verlies van kwaliteit, daar waar mogelijk verminderen van de intensiteit van de IC-zorg, zodat de ligduur op de IC-afdelingen kan worden ingekort.

HARTEZORG
J.F. Kennedylaan 101
3981 GB Bunnik
Postbus123
3980 CC Bunnik
Tel 030-6594654
Fax 030-6563677
(info.hartezorg@shhv.nl)
www.hartezorg.nl

Noot aan de redactie:
Voor een nadere toelichting kunt u contact opnemen met de portefeuillehouder PR,
dhr. N. Westerbrink (050-3127220), of dhr. J.P. ten Bosch (Voorzitter HARTEZORG, Federatie van Hartpatiëntenorganisaties.

14 jan 02 11:22

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie