Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ouderenbonden starten omvangrijk belastingproject

Datum nieuwsfeit: 14-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ANBO


Persberichten

Utrecht, 14-01-2002

Ouderenbonden starten omvangrijk belastingproject
Op maandag 14 januari 2002, starten de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO met een bijzonder project. Vanaf deze datum zullen in Nederland meer dan 500 senioren actief worden als belastingconsulent. Deze consulenten zullen in hun eigen regio ouderen helpen bij het invullen van de belastingaangifte. Ook wordt gestart met groepsvoorlichting. Mevrouw Mr. J. Thunnissen, Directeur-Generaal van de Belastingdienst, geeft op 14 januari om 15.30 uur in Roermond het startsein voor dit omvangrijke project, door de uitreiking van een oorkonde aan de eerste cursisten. De belastingdienst en het ministerie van VWS faciliteren dit belastingproject.

De invoering van het nieuwe belastingstelsel - het zogenaamde boxenstelsel - was voor de ouderenbonden aanleiding om de voorlichting én de ondersteuning naar de achterban aan te pakken. Door de wijzigingen in het belastingsysteem zijn ook de aangifteformulieren veranderd. Het invullen van het formulier of de vragenlijst op de diskette is wellicht niet eenvoudiger geworden. Bovendien biedt het nieuwe stelsel aan partners de mogelijkheid zelf te bepalen hoe zij bepaalde posten onder elkaar verdelen. Het gaat hier om bijvoorbeeld het saldo van eigenwoningforfait, het gezamenlijk vermogen en bijzondere uitgaven in verband met ziekte en overlijden. Hiermee valt mogelijk belastinggeld te besparen. De consulenten geven gratis advies aan senioren en helpen hen desgewenst met het invullen van hun aangifte.

Hoe belangrijk goede voorlichting op het terrein van belastingen is, bleek afgelopen jaar. Veel ouderen met alleen AOW lopen jaarlijks enkele honderden guldens aan belastingteruggave mis, doordat ze de buitengewone lasten - waaronder de ouderdomsaftrek - niet benutten. Een intensieve voorlichtingscampagne leidde er toe dat een grote groep senioren het geld waar zij recht op hadden, toch nog terug hebben gevraagd en gekregen. Ook in het project dat nu gaat lopen, zal aan het onderwerp 'buitengewone lasten' zeker aandacht worden besteed. De ouderenbonden zijn van mening dat nog steeds veel ouderen ten onrechte geen gebruik maken van de aftrekpost 'buitengewone lasten'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie