Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale RuG: Repin in Rusland

Datum nieuwsfeit: 15-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

07 jan 2002

Studium Generale

Repin in Rusland

Prof.dr. Joost van Baak schetst een beeld van de persoon Repin als kunstenaar en van zijn persoonlijkheid tegen de achtergrond van Rusland in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De literatuur en de kunst speelden in die tijd een bijzondere rol. Ze waren de media van maatschappelijke discussie en kritiek in Rusland, vooral na 1861, het jaar van de hervormingen en de afschaffing van de lijfeigenschap door Tsaar Alexander II. Ondanks de hervormingen namen de spanningen op sociaal en politiek vlak toe. In het laatste kwart van de 19e eeuw manifesteren zich in Rusland grote veranderingen. Een archaïsche, paternalistische samenleving - waarin de grote meerderheid van de bevolking bestaat uit boeren die eigenlijk mentaal nog in de Middeleeuwen leven - komt in beweging. Dit wordt weerspiegeld in de literatuur en de kunst, ook in Repins kunst, in zijn schilderijen die actuele thema's en conflicten behandelen, en niet minder in de indrukwekkende portretten van maatschappelijke en artistieke prominenten van zijn tijd.

Prof.dr. Joost van Baak is vanaf 1973 verbonden aan de afdeling Slavische Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waaraan hij in 1983 promoveerde op het proefschrift The Place of Space in Narration. A Semiotic Approach to the Problem of Literary Space. With an Analysis of the Role of Space in I. E. Babel's Konarmija. Van Baak is sedert 1990 hoogleraar en afdelingsvoorzitter. Gedurende het academisch jaar 1985-1986 was hij visiting scholar in Harvard, en in 1998-1999 NIAS-fellow. Centraal thema van zijn onderzoek is de typologie en de ontwikkeling van de wereldbeelden in de Russische literatuur.

Datum en tijd

dinsdag 15 januari, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

prof.dr. Joost van Baak

Titel

Repin en Rusland

Serie

Rond Repin

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie