Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorronde nationaal jeugddebat in Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 15-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

11-01-2002
15 januari voorronde nationaal jeugddebat
en Vara scholierendebatwedstrijd "Op weg naar het lagerhuis" in provinciehuis

De provincie Zuid-Holland wil investeren in jeugdinformatie en
-participatie. Het is voor de toekomstige samenleving van belang dat jongeren zich betrokken weten, standpunten innemen en medeverantwoordelijkheid dragen. Mede vanuit deze visie werkt de provincie mee aan de voorrondes van het Nationaal Jeugddebat en de VARA scholierendebatwedstrijd "Op Weg naar het Lagerhuis" die beide op 15 januari 2002 in het provinciehuis plaatsvinden. Ongeveer 300 jongeren zullen, individueel of in teamverband, debatteren over provinciaal relevante onderwerpen.

Nationaal jeugddebat
De Zuid-Hollandse voorronde van het zevende nationaal jeugddebat vindt plaats op 15 januari, van 18.00-20.00 uur, in het provinciehuis onder voorzitterschap van Edit Hallensleben, gedeputeerde Jeugdbeleid, educatie en arbeidsmarkt. Ongeveer 60 jongeren uit Zuid-Holland hebben zich hiervoor aangemeld. Tijdens deze voorronde, in de vorm van een debat, bepalen jongeren welke onderwerpen zij aandragen voor het nationaal jeugddebat in de Tweede Kamer. Tevens zullen een aantal jongeren uit de voorronde geselecteerd worden die worden afgevaardigd naar het nationale debat.
Gemeenteraadsleden, provinciale statenleden en kamerleden nemen op 15 januari deel aan het debat met jongeren en begeleiden hen bij het maken van keuzen. Aan het Zuid-Hollandse debat nemen deel mw. H.D.A.Steens-Stam (Oegstgeest) en dhr. A.J.P. van Holsteijn (Waddinxveen), statenleden mw. G.T. Willemsma, dhr. van Dijk en dhr. M. Huls, en kamerleden mw. F. van Ravenstein, dhr. T. Pitstra, mw. F. Orgu en dhr. E. van Splunter.
Scholierendebatwedstrijd "Op weg naar Het Lagerhuis" In Zuid-Holland nemen 25 middelbare scholen deel aan de voorronde van de debatwedstrijd "Op weg naar Het Lagerhuis". Deze vindt plaats op 15 januari van 11.30 - 17.30 uur in het provinciehuis. De VARA organiseert deze landelijke competitie inmiddels voor de vierde keer. Elke school vaardigt een team van 10 scholieren af, die in leeftijd varieren van circa zestien tot en met negentien jaar. De stellingen waarover in de wedstrijdrondes wordt gedebatteerd zijn mede door de provincie aangedragen omdat zij benieuwd is wat jongeren denken over een aantal onderwerpen zoals

- hoe willen jongeren dat het landschap wordt ingericht?
- hoe staat het ervoor met milieubewuszijn van jongeren?
- in hoeverre mogen anderen dan je ouders zich met je opvoeding bemoeien?

- moet je 12-plussers een budget geven en ze zelf laten bepalen hoe ze hun naschoolse opvang invullen?

Op weg naar Londen
Een jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Edit Hallensleben zal in de finale op 15 januari de provinciale winnaar aanwijzen. Deze gaat door naar de landelijke finale. Tijdens een eindstrijd op 23 maart 2002, live uitgezonden door de VARA, zal het beste schoolteam worden gekozen die op bezoek mogen gaan bij het echte Lagerhuis in Londen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Mieke Kirkels, 070-4416524

Nadere informatie over programma, deelnemende scholen e.d. zijn te vinden op www.pzh.nl/jeugddebatten. De stellingen waarover gedebatteerd zal worden tijdens de scholierendebatwedstrijd staan 14 januari ook op de site van de VARA www.vara.nl/ownhlagerhuis

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie