Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Carla Vlaskamp bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek aan RUG

Datum nieuwsfeit: 15-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Benoeming

Carla Vlaskamp bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek

Carla Vlaskamp is benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedagogiek met betrekking tot opvoeding en ondersteuning van personen met zeer ernstige verstandelijke beperkingen bij de Faculteit der Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen. Zij werd benoemd door De 's Heeren Loo Zorggroep, een organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Carla Vlaskamp was sinds 1999 universitair hoofddocent bij de basiseenheid Orthopedagogiek van de RUG. Sinds 1985 werkte ze in verschillende functies bij Orthopedagogiek. In 1993 promoveerde Vlaskamp aan de RUG op het proefschrift Een kwestie van perspectief. Methodiekontwikkeling in de zorg voor ernstig meervoudig gehandicapten. Ze ontving hiervoor in 1995 de Ds. Visscherprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de meest waardevolle publicatie op het terrein van normalisatie en integratie van verstandelijk gehandicapten. In 1995 kreeg ze tevens de Sint Vincentiusprijs, ingesteld door het fonds Sint Vincentius, voor haar onderzoek naar ernstig meervoudig gehandicapten. Haar huidige onderzoek richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor ernstig meervoudig gehandicapten. Daaronder vallen verschillende deelonderzoeken, onder meer naar dagactiviteiten en naar de effecten van behandelingsvormen. Dit onderzoek zet zij als hoogleraar voort. Uitgangspunt is dat personen met ernstige meervoudige beperkingen door opvoeding en ondersteuning in staat gesteld moeten worden om invloed uit te oefenen op hun eigen bestaan. Vlaskamp: "Naast dit praktijkgerichte onderzoek wil ik ook meer fundamenteel onderzoek gaan doen, waarschijnlijk in nauwe samenwerking met de medische wetenschappen. Vanwege de grote diversiteit van oorzaken van de beperkingen kunnen interventies alleen effectief zijn wanneer oorzaken en mogelijkheden van individuen voldoende bekend zijn."

Carla Vlaskamp (1949) studeerde fysiotherapie en daarna orthopedagogiek. Ze is bovendien geregistreerd psychotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog. Voor ze in 1985 bij de RUG ging werken werkte ze als fysiotherapeut in het Diaconessenhuis in Leeuwarden en het Sumve Hospital in Sumve, Tanzania, als orthopedagoog bij de kinderafdeling van het Revalidatiecentrum 'Het Roessingh' in Enschede en als consultant psychologist bij het United States Peace Corps in Maseru, Lesotho en special educationalist voor de Maseru Medium Preperatory School in Maseru, Lesotho.

Informatie

mw. prof.dr. C. Vlaskamp, telefoon (050)363 65 73, e-mail: (c.vlaskamp@ppsw.rug.nl) (werk).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie