Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verbod voorbereidingshandelingen tot inzet van kernwapens

Datum nieuwsfeit: 15-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Verbod van voorbereidingshandelingen van de Nederlandse Staat met betrekking tot de inzet van kernwapens?

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 15-01-2002

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER VAN DE HOGE RAAD, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

Kan de rechter (voorbereidings)handelingen etc. van de Nederlandse Staat met betrekking tot de inzet van kernwapens verbieden?

Onder meer die vraag komt aan de orde in de uitspraak van de Hoge Raad (Civiele Kamer) van 21 december 2001, in zaak nr. C99/355.

Het gaat in deze zaak om de procedure die de VERENIGING VAN JURISTEN VOOR DE VREDE en de STICHTING MILJOENEN ZIJN TEGEN (advocaat in cassatie mr. B.D.W. Martens te 's-Gravenhage) - verder VJV c.s. - hebben aangespannen tegen de Staat (advocaat in cassatie mr. G.J.H. Houtzagers te 's-Gravenhage).
VJV c.s hebben voor de rechter gevorderd onder meer een verklaring voor recht dat (voorbereidings)handelingen etc. met betrekking tot inzet kernwapens in strijd zijn met de beginselen van humanitair oorlogsrecht, alsook een verbod van die handelingen. Het Gerechtshof te 's-Gravenhage heeft in zijn arrest van 20 mei 1999 aan VJV c.s. hun vorderingen ontzegd.
VJV c.s. hebben tegen dit arrest beroep in cassatie ingesteld. De Hoge Raad doet uitspraak op vrijdagochtend 21 december 2001.

De uitspraak wordt op 21 december om omstreeks 11.00 uur geplaatst op deze Internetsite.

Een exemplaar van de uitspraak kan, eveneens vanaf omstreeks 11.00 uur, op vertoon van de perskaart, worden afgehaald bij de receptie.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ZC3693
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie