Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Almo' in kielzog grootste oorlogsschip ter wereld

Datum nieuwsfeit: 15-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

USS Theodore Roosevelt

"Almo" in kielzog grootste oorlogsschip ter wereld

15-01-2002

Het fregat Hr.Ms. Philips van Almonde ontmoet tijdens haar patrouilles in de wateren rond het Arabisch Schiereiland ook schepen van bondgenoten in de strijd tegen het internationale terrorisme. Na een ontmoeting met het Amerikaanse amfibische aanvalsschip USS Bataan, opereert de "Almo" zoals de Hr.Ms. Philips van Almonde in de wandelgangen wordt genoemd, vanaf vandaag (15 januari) in de omgeving van het USS Theodore Roosevelt. Dit vliegkampschip behoort tot de Nimitz-klasse, 's werelds grootste oorlogsschepen, en neemt al enkele maanden deel aan de Amerikaanse luchtacties boven Afghanistan.

Voor de Hr.Ms. Philips van Almonde is de ontmoeting met de USS Theodore Roosevelt een weerzien met een oude bekende. Tijdens de Golfoorlog in 1991 zorgde het Nederlandse fregat samen met de andere schepen van de toenmalige Nederlandse taakgroep ondermeer voor de luchtbescherming van de Roosevelt.

USS Theodore Roosevelt werd in 1986 in dienst gesteld. Het vliegkampschip heeft een lengte van 360 meter en een waterverplaatsing van 97.000 ton. De hoogte van het schip van de kiel tot aan het topje van het dekhuis is vergelijkbaar met een flatgebouw van 24 verdiepingen. Voor de 5.500 bemanningsleden worden dagelijks bijna 19.000 maaltijden verzorgd. Het schip beschikt over een "Carrier Air Wing" met meer dan 80 vliegtuigen. De vliegtuigen worden gelanceerd met vier stoomkatapulten die een zodanig vermogen hebben dat een vliegtuig van 30.000 kilo binnen twee seconden van stilstand op een snelheid van zo'n 250 kilometer per uur wordt gebracht. Foto's: USS Theodore Roosevelt (boven, foto U.S. Navy) en USS Bataan (onder, foto Hr.Ms. Philips van Almonde)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie