Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale RuG: 'Kenniseconomie'

Datum nieuwsfeit: 16-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

07 jan 2002

Studium Generale

Kenniseconomie

De termen die we gebruiken voor de laatste ontwikkelingen in de economie buitelen over elkaar heen. We noteren naast kenniseconomie ook 'nieuwe' economie, informatie-economie, netwerk-, internet-, diensten-, transformatie- en belevingseconomie. Wat gaat er achter al deze concepten schuil? En, nu het nieuwe van de nieuwe economie al weer wat sleets wordt en al te optimistische geluiden over nut en voordeel van de toepassing van ICT verstommen, in welke richting zal onze economie zich de komende jaren ontwikkelen? Volgens prof. Dany Jacobs is het duidelijk dat we ons begeven naar een economie waarin niet het kostenniveau of de technologie, maar kennis en competenties en intellectueel leiderschap de beslissende concurrentiefactoren worden. We zullen moeten proberen om totaal verschillende kennisgebieden intelligent met elkaar te combineren. Wat brengt ons deze ontwikkeling naar een kenniseconomie? Zoals vaak bij nieuwe ontwikkelingen zijn er bedreigingen maar ook mogelijkheden. Toenemende sociale tegenstellingen en onzekerheid kunnen het gevolg zijn, maar ook een ontwikkeling naar een lerende economie met nooit geziene ontplooiingsmogelijkheden voor grote groepen in de samenleving.

Prof.dr. Dany Jacobs (Brugge, 1954) is hoogleraar Strategisch Management aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en associate dean van TSM Business School in Enschede. Hij schrijft veel over de kenniseconomie - hij is wellicht de munter van de term - zowel voor vakgenoten als voor het grote publiek. Jacobs is tevens economisch columnist van NRC Handelsblad. Een selectie van zijn columns verscheen onlangs in de bundel Van kenniseconomie naar wild kapitalisme en terug. 'De nieuwe economie' (en nog veel meer) verklaard voor de rallyrijder en de lezende huisvrouw. Zijn boek Het kennisoffensief werd door de Orde van Organisatiedeskundigen uitgeroepen tot boek van het jaar.

Datum en tijd

woensdag 16 januari 2002, 16.30-17.30 uur

Spreker

prof.dr. Dany Jacobs

Titel

Kenniseconomie

Serie

Everything you always wanted to know about

Plaats

Auditorium, Faculteit Techniek Hanzehogeschool, Zernikeplein 11, Zernikecomplex, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie