Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP vindt vastbinden om oneigenlijke redenen verwerpelijk

Datum nieuwsfeit: 16-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

SP: vastbinden om oneigenlijke redenen verwerpelijk

Den Haag, 16 januari 2002

SP kamerlid Kant wil volgende week in debat met minister Borst over de vrijheidsbeperkende maatregelen in de gezondheidszorg. Kant vindt het beschamend dat mensen worden opgesloten en vastgebonden of onrustmedicatie krijgen wanneer het niet hoeft. Simpelweg omdat we niet in staat zijn voldoende personeel in te zetten. Dat hierdoor zelfs mensen overlijden vindt ze onacceptabel.

Al vanaf 1996 verschijnen rapporten van de inspectie voor de gezondheidszorg over vrijheidsbeperkende maatregelen in de gehandicaptenzorg. Vrijheidsbeperking werd en wordt nog steeds ook toegepast om oneigenlijke reden zoals personeelsgebrek. Uit gesprekken met de instellingen maakte de inspectie bovendien op dat afzondering vaak het gevolg is van tekort aan faciliteiten zoals wonen in een te grote groep en een tekort aan dagbesteding.

Niet alleen in de gehandicaptenzorg, ook in de verpleeghuiszorg wordt uit onmacht nog wel eens gegrepen naar vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat blijkt uit de meldweek die het comité 'Zorg voor iedereen'heeft gehouden in de week van 7-11 januari onder het personeel van verpleeghuizen. Ouderen krijgen onrustmedicatie of worden vastgebonden terwijl het eigenlijk niet hoeft. Simpelweg vanwege personeelstekort.
Kant vindt dat er snel een einde moet komen aan deze situatie. 'Uit de meldweek blijkt dat verzorgenden in verpleeghuizen er alles aan doen om mensen nog de goede zorg te kunnen geven. En dat het juist voor deze zeer gemotiveerde mensen buitengewoon frustrerend is dat ze uit pure onmacht vaak mensen niet die zorg kunnen geven die ze werkelijk nodig hebben. Of dat ze mensen onrustmedicatie geven of soms zelfs vastbinden omdat ze geen tijd hebben voor een wandelingetje of een praatje.'

Inlichtingen: Agnes Kant 06-51262918 ; Ineke Palm: 06-51111073

16 jan 02 13:31

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie