Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiligheid voor orgelmakers opgenomen in CAO

Datum nieuwsfeit: 17-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

CAO orgelbouw: veiligheid voor orgelmakers

De Nederlandse orgelbouw bant concurrentie op veiligheid uit. De kosten voor beveiliging op locatie, met name in kerken, worden voortaan in elke offerte voor nieuwbouw en restauratie meegenomen. Aldus het principeakkoord voor de CAO dat FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en de Vereniging van Orgelbouwers in Nederland op 16 januari zijn overeengekomen. De 200 orgelbouwers krijgen 3,75 procent loonsverbetering plus een extra roostervrije dag. Jeugdschalen worden afgeschaft; in plaats daarvan groeien leerlingen met de toename van hun kennis in vier jaar naar het vakvolwassen loon. Het gaat om een CAO voor één jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2002. De achterban van de drie organisaties moet het principeakkoord nog goedkeuren.

De lonen gaan in de orgelbouwbedrijven per 1 januari omhoog met 1,75 procent; op 1 juli volgt een verhoging van 2 procent. De werkweek blijft gebaseerd op 40 uur; per 1 juli wordt het aantal roostervrije dagen van 10 uitgebreid naar 11. Verder is er een begin gemaakt met het 'uitruilen van arbeidsvoorwaarden': werknemers kunnen voortaan twee vakantiedagen inzetten als ze hun pensioen of vroegpensioen willen bijspijkeren. Ook worden enkele regelingen voor 'arbeid en zorg' verbeterd. Zo komt er de mogelijkheid twee maanden vrij te nemen voor de verzorging van een ongeneeslijk zieke naaste.

Belangrijk punt was tijdens de onderhandelingen de veiligheid bij de restauratie en nieuwbouw van kerkorgels. Werkgevers en werknemers zijn het over de urgentie eens. Ze gaan nu in een 'technische commissie' de veiligheidseisen inventariseren, met de preventiemogelijkheden. De kosten daarvoor moeten in elke offerte worden meegenomen, zodat veiligheid nooit een punt van concurrentie kan worden.

Voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie