Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leeuwarden start Project Buurtscholen

Datum nieuwsfeit: 17-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leeuwarden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leeuwarden

Project Buurtscholen gestart

Duimdrop buurtschool In 1999 is het project Buurtscholen in twee wijken, de Vrijheidswijk en Heechterp/Schieringen, in Leeuwarden gestart. In dit project wordt samengewerkt door de gemeente Leeuwarden met scholen, diverse organisaties, ouders en bewoners in de wijk. De bedoeling is dat kinderen, ouders en wijkbewoners via de Buurtschool meer kansen krijgen zich te ontwikkelen.

Voor kinderen zijn er na school extra activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen aan sport en spel, creatieve activiteiten of muziek maken. Ouders kunnen steun krijgen bij de opvoeding en wanneer dat nodig is, wordt extra kinderopvang geregeld. Wijkbewoners kunnen cursussen volgen en gratis computers leren gebruiken.

In de Vrijheidswijk zijn twee scholen betrokken bij het project Buurtschool: de protestant christelijke basisschool: Prins Constantijn en de openbare basisschool de Vrijheid. De scholen staan centraal en andere stedelijke participanten zijn: Politie, Centrale Bibliotheek, Parnas, Stichting Hulp en Welzijn Leeuwarden, wijkvereniging de Blokkendoos, het Digitale trapveld, BV Sport, gemeente Leeuwarden en natuurlijk de ouders.

Er zijn inmiddels diverse concrete activiteiten gerealiseerd, zoals:
* Dit schooljaar is begonnen met Kaleidoscoop, een educatieve methode voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dit programma volgen, beter worden in taal en dat ze sociaal-emotioneel stabieler zijn. Om Kaleidoscoop goed uit te voeren zijn extra leerkrachten aangenomen en wordt intensieve samenwerking tussen de begeleiders van de kinderen gevraagd. Bij de buurtschool in de Vrijheidswijk zijn noodlokalen geplaatst. Deze zijn multifunctioneel ingericht zodat o.a. de peuterspeelzaal op het terrein gevestigd kan worden. Hierdoor wordt de communicatie tussen de begeleiders van de kinderen vergemakkelijkt. Deze noodlokalen worden donderdag 17 januari door wethouder Krol geopend.

* Parnas biedt diverse programmas na schooltijd aan. Een greep uit het aanbod: een muzikale wereldreis, fotografie, een pleinproject, dans, tekenen, schilderen.

* In de Vrijheidswijk is een digitaal trapveld ingericht waar een internetcafé en een cursusruimte is; Alle wijkbewoners mogen er gratis internetten en computercursussen volgen.
* In de wijk Heechterp Schieringen is de ouderkamer geopend. Deze is in eerste instantie bedoeld om door informele contacten de positie van ouders als opvoeders te versterken. Onderwerpen worden in themas besproken (problemen met de opvoeding, belangrijke vieringen, voeding enz.) die goed bezocht worden. De ouderkamer wordt vanmiddag ook in de Vrijheidswijk geopend.
* Donderdag 17 januari wordt ook het startschot voor het Duimdropproject in de Vrijheidswijk gegeven. In de wijk Heechterp/Schieringen is het Duimdropproject, verzorgd door B.V. Sport al actief. Dit project is opgezet omdat kinderen weinig ruimte hebben om te spelen in de wijk. Bovendien is speelgoed vaak duur. Om kinderen toch de kans te geven om met allerlei soorten speelgoed te spelen, is een container op het plein van de Plataanschool geplaatst. Daarin zitten skelters, rollerskates, skateboards, hockeysticks, ballen hoepels, stoepkrijt enz.. Nu staat er ook zon container op het schoolterrein van de Vrijheid. Daarvoor zal wethouder Krol aanstaande donderdag het startschot geven. Voorlopig kunnen de kinderen uit de wijk op dinsdag en donderdag na schooltijd hier spelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie