Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staking Belgische treinbegeleiders na nieuw agressiegeval

Datum nieuwsfeit: 17-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

17/01/02

Staking van treinbegeleiders na nieuw agressiegeval

Gisterenmiddag werd een treinbegeleider opnieuw het slachtoffer van een agressiegeval. Een discussie met een reiziger met een vervalst vervoerbewijs ontaardde en de treinbegeleider kreeg klappen. Hij moest naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging. Als reactie hierop wordt in verschillende depots van treinbegeleiders vandaag spontaan gestaakt.

De NMBS is geschokt door deze nieuwe agressiedaad. Ze vraagt iedereen om respect op te brengen voor de treinbegeleiders en het stationspersoneel, die alleen maar hun job zo goed mogelijk willen uitoefenen.

Om dit probleem tegen te gaan, heeft de NMBS al verschillende maatregelen genomen. Zo krijgen alle treinbegeleiders een cursus `omgaan met agressie', de treinbegeleiders hebben de bevoegdheid om identiteitsbewijzen aan de reizigers vragen, er kwamen de voorbije jaren gevoelig meer treinbegeleiders (verhoogde aanwezigheid op de treinen en meer controles), de ploeg van de dienst B-Security werd gevoelig uitgebreid, in een straal van 30 kilometer rond Brussel zal binnenkort een speciale controlebrigade werken en de centrale klantendienst zorgt onder meer voor het nauwgezet opvolgen van dossiers m.b.t. onregelmatige reizigers.

Verder werden ook allerlei tarifaire maatregelen genomen: `no ticket - no train' (weerspannige reizigers zonder geldig vervoerbewijs, die bovendien weigeren hun identiteitskaart te tonen, worden in het eerste station waar politiediensten kunnen ingrijpen, gevraagd af te stappen), de boetes voor zwartrijden werden gevoelig verhoogd. Bovendien komt er vanaf 15 juni een speciaal vervoerbewijs voor korte afstanden.

De directie van de NMBS heeft begrip voor de gevoelens bij het personeel, maar vraagt met aandrang om het werk te hernemen, in het belang van de klanten.

Verder roept de NMBS opnieuw de gerechtelijke en politionele autoriteiten met aandrang op om streng en snel in te grijpen.

© 2001 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie