Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Al 1100 vacatures bij LTO Seizoenarbeid gemeld

Datum nieuwsfeit: 17-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Voorzitter Doornbos: Nederland gaat halfslachtig om met illegalen

Al 1100 vacatures bij LTO Seizoenarbeid gemeld

Donderdag 17 januari 2002 - Tuinders hebben al 1100 vacatures voor seizoenarbeiders gemeld bij het project LTO Seizoenarbeid. Dit is vandaag bekend gemaakt bij de startbijeenkomst van het project in Den Haag. De vacatures zijn gemeld door asperge-, aardbeien- en boomtelers uit het zuiden van het land. Daar zijn de eerste voorlichtingsbijeenkomsten van het project al geweest, de rest van het land volgt de komende weken.
In nauwe samenwerking met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en de ministeries van SZW en van LNV wil LTO met het project tuinders tijdig voorzien van arbeidskrachten. Gemikt wordt op het vervullen van 7.500 tot 15.000 vacatures. Met een efficiënte aanpak voor personeelsvoorziening in vooral de tuinbouw willen we bereiken dat het inschakelen van illegale seizoenarbeiders afneemt, zei voorzitter Gerard Doornbos van LTO-Nederland op de startbijeenkomst. Ook het tweede speerpunt van het project, het certificeren van zogeheten handmatige agrarische loonbedrijven, is erop gericht de illegale tewerkstelling terug te dringen. Agrarische ondernemers moeten ervan uit kunnen gaan dat ze zaken doen met bedrijven die volgens de regels voor hun werknemers belastingen en sociale premies afdragen, stelde Doornbos.
Volgens de LTO-voorzitter steekt LTO met het project de nek uit. LTO is de eerste werkgeversorganisatie die de problematiek van illegale arbeid open benadert, de discussie niet schuwt én ook concreet aan oplossingen werkt. Zowel de ministers Vermeend (SZW) en Brinkhorst (LNV) als voorzitter De Groot van de Raad van Bestuur van het CWI prezen op de startbijeenkomst de goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.
Doornbos plaatste wel een kritische kanttekening. De LTO-voorzitter wees erop dat de problematiek veel verder strekt dan alleen het aspect van illegale arbeid, en dat het te eenvoudig is alleen tuinders aan de schandpaal te nagelen als illegalen op een aantal bedrijven worden aangetroffen. Dit moet in een brede context worden gezien en beoordeeld. Ik doel hier op het halfslachtig gedogen van illegalen in Nederland, waarbij bijvoorbeeld zelfs het aanvragen van sofi-nummers mogelijk is. Om de problematiek van illegalen te beheersen, is een maatschappelijke aanpak nodig die veel verder gaat dan de vandaag gepresenteerde projecten.
Tuinders uit het zuiden van het land kunnen de vacatures melden bij het Steunpunt Tilburg (voor Brabant en Zeeland, tel. 013 5836298) of het Steunpunt Horst (voor Limburg, tel. 077 3961370). Voor de rest van het land worden nog steunpunten ingericht.

Nadere informatie: Geert Pinxterhuis (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie