Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel betaald langdurig zorgverlof

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht Ministerraad
18 januari 2002

WETSVOORSTEL BETAALD LANGDURIG ZORGVERLOF

Werknemers krijgen recht op betaald langdurend zorgverlof als zij tijdelijk willen zorgen voor een stervende partner, kind of ouder of voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Deze groep komt tijdens de verlofperiode in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming van 70 procent van het minimumloon, op basis van de financieringsregeling loopbaanonderbreking.

Dat staat in het Wetsvoorstel langdurend zorgverlof van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat door de ministerraad is aanvaard. De inhoud van de regeling was al grotendeels uitgewerkt in het kabinetsstandpunt langdurend zorgverlof, dat in november vorig jaar naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het langdurend zorgverlof is bestemd voor situaties die zo ingrijpend zijn in de persoonlijke levenssfeer dat het kabinet vindt dat voor deze zorg tijd en geld niet in de weg mogen staan.

Het langdurend zorgverlof krijgt per jaar een maximale omvang van zes maal de wekelijkse arbeidsduur. Dit wordt in principe opgenomen in 12 aaneengesloten weken voor de helft van de wekelijkse arbeidsduur. Voordeel van dit deeltijdverlof is dat een combinatie van arbeid en zorg mogelijk blijft. Bovendien behoudt de verlofganger zo een deel van het inkomen. Ook blijft zo de werkgever verzekerd van een zekere continuïteit in de werkzaamheden. De werknemer kan de werkgever verzoeken om van de standaardregeling voor deeltijdverlof af te wijken en bijvoorbeeld vragen om zes weken fulltime verlof.

Het gaat om een geclausuleerd recht op verlof, dat wil zeggen dat de werkgever het verlof kan weigeren wanneer een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang in het geding is. Daarnaast kunnen in CAO's of door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging afwijkende afspraken worden gemaakt.

RVD, 18.01.02reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie