Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag stemt in met Europese samenwerking G4

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Den Haag

2002-01-16: Den Haag stemt in met Europese samenwerking G4

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag heeft vandaag ingestemd met een formele samenwerking van de vier grote steden (G4) in Europa tot en met 2006. Doel van de samenwerking is een versterkte belangenbehartiging van de G4 naar de Europese Unie (EU) en naar het Rijk wat betreft EU-zaken. Daarnaast betekent deze samenwerking voor Den Haag een versterking van het imago als Internationale Stad.

Om deze doelen te bereiken gaan de G4 onder andere een gezamenlijk kantoor in Brussel inrichten. De kosten van de samenwerking in Brussel worden gelijk verdeeld tussen de G4. Den Haag zal jaarlijks circa 50.000 Euro bijdragen, en zal voor 2002 een eenmalige eerste investering van circa 10.000 Euro doen.

De samenwerking is een antwoord van de G4 op de sterk groeiende invloed van de Europese integratie op het lokale bestuur. Naast de samenwerking op inhoudelijke terreinen als bijvoorbeeld Economie, Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ontwikkelingen en het Grotestedenbeleid (concept Deltametropool) vinden de G4 het ook gewenst gemeentebreed op Europese aangelegenheden samen te werken.

Concreet gaat het bij samenwerking van de G4 om de volgende voordelen:
*

beïnvloeden van de Europese agenda, omdat Europa beleidsmatig steeds meer bepalend is;

*

gezamenlijk stelling nemen in relevante Europese netwerken (Eurocities);

*

profileren van de G4 en de G4-samenwerking op Europees niveau;
*

de mogelijkheden in gezamenlijke projecten Europese subsidies en fondsen te verwerven, zoals Doelstelling 2 en op termijn Urban 3;
*

aansluiten op Europese netwerken (HSL-net, datakabelnetten);
*

efficiëncy creëren door samenwerking op informatievoorziening en het volgen van dossiers;

*

benutten van kennis via het leren van de Europese collega steden;
*

een G4-kantoor in Brussel oprichten.

Vanuit het kantoor in Brussel zal ook verzorgd worden dat Haagse ambtenaren tijdelijk (bijvoorbeeld zes maanden) gedetacheerd worden bij Europese organisaties, met name Eurocities.

Het College van B en W van de gemeente Den Haag vindt het noodzakelijk dat de Europese G4-samenwerking formeel vastgelegd wordt in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking wordt operationeel via de instelling van een bestuurlijke G4 Stuurgroep Europa.

last update: 18 januari 2002 ;pag.: 10745; auteur: 10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie