Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Abbe organiseert collectiepresentatie in Athene

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 januari 2002

Van Abbe organiseert collectiepresentatie in Athene

Van 18 januari tot 10 maart 2002 organiseert het Van Abbemuseum in samenwerking met - en op initiatief van de AVRA (Association of the Friends of Contemporary Art, Athens) een collectiepresentatie in Athene. De tentoonstelling is opgedragen aan de onlangs overleden kunstenaar Juan Muñoz.

Ondanks een levendige lokale kunstscene heeft Athene als een van de weinige Europese hoofdsteden nog geen museum voor hedendaagse kunst. De ambities zijn er wel en worden weer actueel in de aanloop naar de komende Olympische Spelen die in 2004 in Athene zullen plaatsvinden. In dit kader ontstond het initiatief van de AVRA om het Van Abbemuseum te vragen een presentatie te organiseren die tevens de Eindhovense visie op kunst en het verzamel- en museumbeleid weergeeft. De tentoonstelling kan een positieve bijdrage leveren aan de discussie die in Athene gevoerd wordt om in deze een eigen model te vinden.

Het Van Abbemuseum heeft gekozen voor een representatieve synthese van zijn aankoopbeleid van de laatste tien jaren. Er zullen circa 60 werken te zien zijn van een 28-tal kunstenaars. Naast objecten, schilderijen en tekeningen zijn zaalvullende installaties en audiovisuele werken te zien van de volgende kunstenaars:

Eija-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Fiona Banner, Jean-Marc Bustamante, Tony Cragg, René Daniëls, Thierry De Cordier, Douglas Gordon, Rodney Graham, Pierre Huyghe, Cristina Iglesias, Mike Kelley, Niek Kemps, Suchan Kinoshita, Harald Klingelhöller, Mark Manders, Allan McCollum, Aernout Mik & Marjoleine Boonstra, Reinhard Mucha, Juan Muñoz, Michael Raedecker, Julião Sarmento, Thomas Schütte, Jan Vercruysse, Didier Vermeiren, Marijke van Warmerdam en Rachel Whiteread.

Als gasten in de tentoonstelling worden ook drie Griekse kunstenaars met recent werk uitgenodigd: George Hadjimichalis, George Lappas en Nikos Navridis.

Daarnaast zal aan de hand van een multimedia presentatie een overzicht worden getoond van het tentoonstellings- en verzamelbeleid van het Van Abbemuseum vanaf zijn ontstaan in 1936. Met het oog op de toekomst is er bovendien een presentatie te zien van de nieuwbouwplannen van het in aanbouw zijnde museumcomplex dat in december 2002 wordt geopend.

De tentoonstelling zal plaatsvinden in The Factory, de tentoonstellingsruimte van de Athens School of Fine Arts in Athene. De opening op 18 januari wordt verricht door staatssecretaris van Cultuur Van der Ploeg en de Griekse minister van Cultuur Evangelos Venizelos.

Bij de tentoonstelling verschijnt een Griekstalige catalogus die wordt uitgegeven door Editions Agra, Athene.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, de Nederlandse Ambassade in Athene, het Griekse Ministerie voor Cultuur, de Hellenic Cultural Heritage S.A., en door de sponsors: de Commercial Bank of Greece, de J.F. Costopoulos Foundation, Heineken, de transportonderneming Athanasios Bergeles, Athens Security, Philips en de kunstkrant Ta Nea tis Technis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie