Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtbank: Verhuurder moet voorgedragen huurder accepteren

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Rechtbank UtrechtVerhuurder moet voorgedragen huurder accepteren
Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 18-01-2002

Eisers huren alle een kamer van de gedaagde partij. Bij het vertrek van één van hun medehuurders hebben zij een kandidaat-huurder voorgedragen. De verhuurder heeft niet met deze kandidaat-huurder, doch met een derde een huurovereenkomst met betrekking tot de vrijgekomen kamer gesloten.
Eisers beroepen zich op een coöptatierecht (het recht van de 'achterblijvende' huurders om een nieuwe huurder te kiezen).

Gedurende de afgelopen jaren heeft de verhuurder telkens de kandidaat-huurder die door de 'achterblijvende' huurders werd voorgedragen, geaccepteerd. Op grond van deze jarenlange praktijk neemt de rechter het bestaan van een coöptatierecht aan. De verhuurder kan de door de huurders thans voorgedragen huurder dan ook alleen weigeren, indien hij daarvoor redelijke gronden heeft. Daarvan is in het onderhavige geval geen sprake.
De wens van de verhuurder om het coöptatierecht te beëindigen staat niet in de weg aan de verplichting van de verhuurder om de voorgedragen huurder te accepteren.
De rechter wijst de vordering om de verhuurder te bevelen de voorgedragen huurder als huurder te accepteren toe.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD8234
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie