Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst Wim Kok in Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10437
2002-01-18, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER HET INTERVIEW MET KROONPRINS WILLEM-ALEXANDER EN MÁXIMA ZORREGUIETA, EN HET SER-ADVIES OVER DE WAO

GREIJN:
Er is vandaag al gesproken over een historische dag. Ik vroeg me af of dat ging over de WAO, over het plan dat de SER nu heeft gepresenteerd of over het interview wat vanavond is uitgezonden met het prinselijk bruidspaar?

KOK:
Moeilijk over het interview te spreken omdat we het nog moeten zien straks om half tien.

GREIJN:
U heeft het wel gezien?

KOK:
Ja, maar historisch is daar niet op van toepassing denk ik. Maar het is toch wel heel bijzonder dat je in een land als Nederland zo uitgebreid een uur lang zonder beperkingen in de onderwerpen waarover wordt gepraat, alle thema's kunnen aan de orde komen, de Prins en zijn aanstaande echtgenote ook in staat stelt hun kennismaking met de Nederlandse bevolking voort te zetten. Dan vind ik het ook wel prettig dat het zo kan gebeuren.

GREIJN:
U zei bij de persconferentie dat het uiteraard zo is dat er geen beperkingen zijn? In het verleden was dat zo uiteraard niet?

KOK:
Ik heb gisteravond Maartje van Wegen nog op deze zelfde uitzending gehoord, die daarnaar bij Henk van Hoorn werd gevraagd en die toch ook met verwijzing naar andere interviews aangeeft dat het niet ligt, ook in het verleden dus, in een insnoering van een onderwerpenkeuze. Natuurlijk kunnen er vervolgens bepaalde vraagstellingen komen, maar daar is in dit geval geen vraag over gesteld. Er is geen antwoord niet gegeven. Het is frank en vrij, redelijk onbelemmerd en dat is goed, want deze mensen gaan een zware verantwoordelijkheid tegemoet straks op enig moment. Het is ook heel goed dat het Nederlandse volk, ook als men niet tot de ingewijden behoort die af en toe op een bijeenkomst komen waar men ook is, gewoon kennis kan nemen van de opvattingen.

GREIJN:
Is dit de nieuwe openheid die er rondom het Koninklijk Huis zal gaan plaatsvinden?

KOK:
Niet helemaal nieuw, dat zou overdreven zijn, maar het is wel een bijdrage daaraan. Aan een samenleving waarin het Koningshuis redelijk open kan functioneren. Dat is denk ik wel een bijdrage.GREIJN:
U heeft het gezien. Ik had het nog niet gezien, maar ik had gelukkig een spion kunnen uitsturen die de band heeft bekeken. Die zei: "Je kunt eigenlijk niet echt zeggen dat er sprake is van explosief politiek materiaal." Uit de pers had je de afgelopen dagen de indruk kunnen krijgen dat dat wel zo is.

KOK:
Daar loop ik liever niet op vooruit.

GREIJN:
Er wordt heel geheimzinnig mee gedaan, terwijl het misschien toch niet echt nodig is geweest om zo geheimzinnig te doen.

KOK:
Laat de mensen rustig kijken en in de context van het gesprek hun eigen conclusies trekken.

GREIJN:
Het andere onderwerpje waar misschien de uitdrukking `historische dag' van toepassing is, is de WAO. Was u erg opgelucht toen u de afgelopen weken het idee kreeg dat de SER er misschien nog wel eens uit zou kunnen gaan komen?

KOK:
Ik vind het van bijzondere betekenis. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat je een zo'n ingrijpend stuk wetgeving als de WAO heel moeilijk kunt vormen zonder dat dat ook op ondersteuning van de sociale partners kan rekenen. Dat betekent natuurlijk dat er best aanleiding kan zijn om een aantal nadere vragen te stellen of een aantal dingen tegen het licht te houden. Dat doet de SER trouwens zelf ook. Ze moeten hun akkoord dat vandaag is gesloten nog verder uitwerken. Er zitten natuurlijk een aantal onduidelijkheden bij. Bijvoorbeeld: is die beperking van de instroom tot 25.000 per jaar ook wel mogelijk met alleen maar een beroep op de keuringsdiensten? Hoe zit het daarbij met de financiële stimulansen? Er zijn vragen bij te stellen. Die zal de SER zeker zelf ook tegen het licht houden en van nader antwoord voorzien, maar op zichzelf is het van groot ook sociaal-politiek en daarmee politiek belang, dat men de scheidslijnen tussen werkgevers en werknemers heeft weten te overbruggen.

GREIJN:
U zie tijdens de persconferentie dat het kabinet er eigenlijk half over heeft gesproken. U bent natuurlijk al wel helemaal op de hoogte hoe dat eruit ziet?

KOK:
Nee, maar toch wel half over gesproken omdat, om te beginnen is het SER-advies er nog niet. Daar heeft men ook echt wel nog een aantal weken voor nodig. In de tweede plaats, het was niet voorbereid. Er lag geen schriftelijk stuk voor, dus de een zit er een stuk beter in dan de ander. Dus je krijgt in het kabinet toch altijd nog een wat gefragmenteerde discussie. Daar kwamen die beide componenten ook goed in naar voren. Natuurlijk vragen op een aantal onderdelen, vragen om een nadere verduidelijking. Hoe denkt men dat precies te doen om van daaruit straks beter te kunnen beoordelen waar de eigen bouwstenen uit moeten bestaan als het gaat om hetkabinetsstandpunt. Tegelijk vooral ook heel veel positiefs, echt positief over het feit dat de SER hier tot een akkoord is gekomen, want dat geeft wat draagvlak.

GREIJN:
Gisteren bleek dat op het ministerie van Sociale Zaken de twee bewindslieden Vermeend en Hoogervorst, eigenlijk een beetje van mening verschilden over hoe ze daar tegenaan moeste kijken. De een zei dat het wel erg veel geld ging kosten om het zo te doen en de ander vond de berekeningen niet goed. Was dat ook een beetje de sfeer in het kabinet, zo van dat de ene partij tegenover de andere zijn laatste ruzietjes uitvocht?

KOK:
Het is een coalitiekabinet. Natuurlijk zijn er accentverschillen, dat is duidelijk. Dat zou ook heel vreemd zijn als dat bij dit onderwerp achterwege bleef.

GREIJN:
Zijn dit de laatste stuiptrekkingen?

KOK:
Nee, maar het is absoluut niet zo dat de staatssecretaris en de minister lijnrecht tegenover elkaar staan. Integendeel, ik heb veel van die scherpte die ik in de publiciteit ben tegengekomen gisteren, vanochtend in de ministerraad absoluut niet gemerkt. Er wordt zakelijk over gesproken en er is een gezamenlijke bereidheid om het SER-advies serieus te bezien en te bekijken hoe we dat mee als basis voor toekomstig beleid kunnen hanteren. Voor de rest ligt nog het een en ander in de schoot van de toekomst verborgen omdat men echt ook nog wel een aantal weken nodig heeft, nadere berekeningen maken door het planbureau enz., voordat men een eindadvies heeft.

GREIJN:
Vindt u het niet jammer dat u niet tijdens uw bewind ook dat probleem had kunnen oplossen, want het heeft u eigenlijk uw hele periode in het kabinet achtervolgd?

KOK:
Absoluut. Niet dat we op onze handen hebben gezeten, want zowel het kabinet Lubbers III heeft de nodige ingrijpende maatregelen genomen, alsook het eerste kabinet Kok, ook het tweede kabinet Kok. We hebben dus bij voortduring met additionele wetgeving de zaken vorm gegeven. Er is toch weer aanleiding om opnieuw tot een correctie te komen. We zullen in ieder geval in deze periode nog alles doen, ook al is die kort, om aan de voorwaarde te voldoen voor het voorbereiden van nieuw beleid. We zullen niet stilzitten.

GREIJN:
De SER is de reddende engel?

KOK:
Dat is een te forse uitdrukking. Zo is het niet, maar als u het vergelijkt met het andere scenario van een hopeloos verdeelde SER met werknemers, werkgevers, delen van werknemers, kroonleden tussendoor, een emmer vol kikkers of een kruiwagen vol kikkers waar geen lijn in te ontdekken is, is dat echt stukken slechter dan nu, nu je in elk geval van een consensus in hoofdlijnen kunt spreken. En dat is waardevol.GREIJN:
En dat heeft de politiek niet voor elkaar gekregen, toch?

KOK:
Ik heb u net al gezegd dat we in opeenvolgende kabinetten weldegelijk, soms ook echt tegen de opvattingen van sociale partners in, een aantal dingen hebben moeten doen om arbeidsongeschiktheid beter op orde te krijgen. Het is bepaald niet zo dat er de afgelopen tien jaar niets is gedaan. Dadenloosheid en dan komt plotseling de SER om de hoek kijken, zo is het niet. Maar we hebben nieuw denken nodig en bij dat nieuwe denken waar we in het kabinet ook verder uitvoering aan geven, kunnen we het SER- advies goed gebruiken.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...