Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pronk onderkent contract voor klimaatprojecten derde wereld

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van VROM
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Minister Pronk ondertekent contract voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden
(18-1-2002) Minister Pronk (VROM) heeft een contract ondertekend met de International Finance Corporation (IFC) van de Wereldbankgroep over klimaatprojecten in ontwikkelingslanden. Het contract met de IFC moet een besparing opleveren van 10 megaton CO2 die Nederland als eigen reductieresultaat kan meetellen.

De IFC zal voor het Ministerie van VROM klimaatprojecten gaan identificeren en selecteren in ontwikkelingslanden. Het gaat hier bijvoorbeeld om projecten gericht op energiebesparing en duurzame energie. De IFC zal vervolgens ook zorgdragen voor de monitoring en de uitvoering van de projecten. De uitgespaarde tonnen CO2 mag Nederland gebruiken om een deel van de eigen reductieverplichting te halen.

Het IFC contract heeft een omvang van 40 miljoen dollar en moet uiteindelijk 10 megaton CO2 opleveren. Met de IFC is een contract voor 3 jaar gesloten.

Het contract met IFC wordt afgesloten in het kader van het zogenaamde Clean Development Mechanism zoals vastgelegd in het Kyoto protocol over klimaatverandering. Het Clean Development Mechanism heeft een dubbele doelstelling: allereerst duurzame ontwikkeling en daarnaast kan dit instrument industrielanden helpen om een deel van hun reductieverplichtingen in het buitenland te realiseren door te investeren in energiezuinige en schone technologieën in ontwikkelingslanden.

Nederland heeft zich in Kyoto gecommitteerd om de uitstoot voor broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dit is in totaal een reductie van 250 megaton CO2- equivalenten in de periode 2008-2012. In het kabinet is afgesproken dat de helft van de reductiedoelstelling (125 megaton) in Nederland moet gebeuren, de overige 125 megaton mag gerealiseerd worden in het buitenland.

Op 1 november 2001 is al een eerste stap gezet door openbare aanbesteding door Senter, die loopt tot 31 januari 2002. Het IFC-contract is nu de volgende stap. Minister Pronk wil hierna ook met andere Multilaterale Organisaties vergelijkbare contracten sluiten.

één niveau omhoog Januari
In 2002 forse premies op zuinige auto's
Remkes helpt lage inkomensgroepen bij energiebesparing Nieuwe VROM-inspectie een feit
Pronk en Jorritsma verheugd met rapport Commissie Vogtlander TNO Instituut mogelijk naar gemeente Cromstrijen

Leeg plaatje voor de statistieken

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie