Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Krijtboek van Zuid-Limburg

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Zoek soortgelijke berichten
Natuurhistorisch Museum Maastricht


Nieuws Krijtboek

Op 9 mei werd in het museum het eerste exemplaar van het boek "Krijt van Zuid-Limburg" overhandigd aan mevrouw O. Wolfs, Gedeputeerde voor Natuur en Landschap van de Provincie Limburg.

Het boek geeft een overzicht van de in de loop van tientallen jaren verzamelde kennis van de voor Zuid-Limburg zo kenmerkende mergellagen. De internationaal erkende lithostratigrafische indeling van Werner Felder uit 1975 vormt de basis van het boek. Rijk geïllustreerd door tabellen, kaarten foto's komen alle aspecten van het Krijt in Zuid-Limburg aan bod: typelocaties, laagpakketten, profielen en de kenmerkende fossielen en vuursteenlagen. Ook worden de economische betekenis en de winning van mergel en vuursteen aan de orde gesteld.

Het 192 pagina's dikke boek voorziet in een grote behoefte bij zowel hen die beroepsmatig met het Zuid-Limburgse Krijt te maken hebben als en vooral bij de vele amateurpaleontologen uit heel Nederland. Voor hen is het onmisbaar bij de juiste stratigrafische documentatie van hun vondsten.

Het boek kost 35,00 en is verkrijgbaar bij de receptie van het museum. Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Beknopt overzicht van de afzettingsgeschiedenis 3. Lithostratigrafische indeling: typelocaties en typeprofielen 4. Het profiel van enkele belangrijke groeven en ontsluitingen 5. Samenstelling en economische betekenis van de kalkstenen 6. Stratigrafische positie van de ondergrondse bouwsteengroeven 7. Vuursteen 8. Prehistorische vuursteenmijnen bij Rijckholt 9. Bouwstenen uit het Boven-Krijt van Zuid-Limburg en omgeving: zandsteen, kalksteen en vuursteen 10. Literatuur

Uitgebreidere informatie over het boek "Krijt van Zuid-Limburg" in pdf-formaat. (downloaden 76,2 Kb) Bestellen (uitsluitend voor verzending naar een adres in Nederland) kan ook. Het boek wordt dan toegezonden met een acceptgiro van 35,00 plus 12,50 administratie- en verzendkosten. Krijt van Zuid-Limburg W.M. Felder en P.W. Bosch Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (TNO-NITG) ISBN 90-6743-710-7.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie