Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarverslag 2000 Sociale Recherche laat zelfde beeld zien

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Deventer
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

Het jaarverslag 2000 van de Sociale Recherche laat ongeveer een zelfde beeld zien als in het jaar daarvoor. Het totale aantal onderzoeken dat is verricht steeg met acht tot 719 voor de hele regio. De fraudebedragen liepen wel op, mede naar aanleiding van enkele grotere zaken. Voor Deventer betekent dat een groei met vier ton tot ruim een miljoen gulden.

In het jaar 2000 kwamen er 72 telefonische en schriftelijke tips binnen, veelal anoniem. Al deze tips zijn onderzocht en leidde in zeventien gevallen tot de constatering dat er inderdaad sprake was van uitkeringsfraude.

Sinds 1 april 2000 worden van zaken tot twaalfduizend gulden niet langer aangifte bij Justitie gedaan. In plaats daarvan legt de Sociale Recherche sinds die datum zelf boetes op die zijn gerelateerd aan de hoogte van het gefraudeerde bedrag. Dit gebeurde in 2000 in 121 gevallen. Met dit aantal scoort Deventer een goed gemiddelde ten opzichte van de overige Nederlandse gemeenten.

Opsporingsmethoden

De Sociale Recherche hanteert verschillende opsporingsmethoden. Een belangrijke methode is het vergelijken van gegevens met die van de Belastingdienst. Indien voor een uitkeringsgerechtigde ook door een andere werkgever of uitkeringsinstantie belasting wordt afgedragen, kan dat een signaal zijn dat iemand naast zijn uitkering ook andere inkomsten ontvangt die niet worden opgegeven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie