Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bij WAO gaan mensen boven het geld

Datum nieuwsfeit: 18-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV BedrijvenBond

18-01-2002

Bij de WAO gaat het eerst om mensen en pas daarna om geld

De CNV BedrijvenBond is in grote lijnen te spreken over het in de SER bereikte onderhandelingsakkoord over de WAO. Desondanks plaatst de bond enkele kritische kanttekeningen.

De CNV BedrijvenBond betreurt het, dat de discussie nu al neigt naar een kostenbesparing. De bond benadrukt, dat het er in de eerste plaats om gaat, dat meer mensen aan werk worden geholpen. Juist daarin moet alle energie worden gestoken. Dat kan op twee manieren. Ten eerste moet de nadruk worden gelegd op zaken die te maken hebben met arbeidsomstandigheden en veiligheid. Het project Veilig Werken van de bond wordt om die reden uitgebreid bij de leden onder de aandacht gebracht.
Ten tweede bepleit de CNV BedrijvenBond, dat bij reïntegratie niet wordt uitgegaan van het bedrijf waar iemand gaat werken, maar de vraag wat iemand nog kan presteren. De keuze van het bedrijf moet vervolgens worden aangepast op het antwoord op die vraag. Het grootste probleem zit namelijk bij de arbeidsgehandicapte zelf. De beste oplossingen worden gevonden door vanuit hem of haar te denken. Het hebben van een baan is vervolgens de beste sociale zekerheid.

Bij de besprekingen in de SER werd de CNV BedrijvenBond vertegenwoordigd door de vakcentrale CNV. Op zichzelf acht de CNV BedrijvenBond het bereikte onderhandelingsresultaat zeker een compliment waard. Een principieel probleem is echter de afspraak, dat vakbonden en werkgevers niet op decentraal niveau aanvullende afspraken mogen maken. Dit wordt volgens de bond een zwaar punt in het overleg met de achterban. Bovendien vraagt de CNV BedrijvenBond zich af of deze afspraak niet in strijd is met het internationaal geldende recht op vrijheid van onderhandelen. Daarnaast is het juist CNV-beleid om verantwoordelijkheden zoveel mogelijk decentraal in te vullen. Op andere punten herkent de bond overigens veel van het destijds gepresenteerde CNV-plan.
Op 1 maart bepaalt de bondsraad van de CNV BedrijvenBond zijn standpunt over het onderhandelingsresultaat.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (bondsbestuurder)
030-6348348
Bert Aanstoot (persvoorlichter)
030-6348348

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie