Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wapendetectie Zwolse horeca van start

Datum nieuwsfeit: 19-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwolle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwolle

Start proef wapendetectie Datum uitgave: 11-01-2002 Onderwerp :Openbare orde en veiligheid; veiligheid in de binnenstad

Weekend van 19 januari wapendetectie Zwolse horeca van start

De proef ´Toelatingsbeleid Zwolse Horeca´ gaat op 19 januari van start en duurt tot eind januari 2003. Tijdens deze proef wordt één jaar het Zwolse uitgaanspubliek gecontroleerd op het bezit van wapens, puntige of scherpe voorwerpen en drugs door middel van detectieapparatuur bij het binnen gaan van horecagelegenheden. De controle vindt plaats op de uitgaansavonden donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 22.00 en 03.00 uur en op de avonden, die de lokale driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie nodig achten. De proef wordt gestart in het kader van het project ´Veiligheid op Straat´. In december 2002 evalueren de gemeente Zwolle, de politie, Openbaar Ministerie en de horeca de proef en besluiten tot al dan niet voortzetten van de werkwijze.

In een gezamenlijk, door politie, horeca en gemeente vastgesteld convenant ´Veiligheid op Straat´ van 8 februari 2001 zijn afspraken gemaakt over de reactie van de horeca op wapens. Er zijn in gezamenlijkheid huis- en gedragsregels opgesteld voor de horeca in Zwolle. Hiervan is de proef ´Toelatingsbeleid Zwolse Horeca´ een uitwerking. Op welke manier de horecaondernemingen handelt als er wapens, puntige of scherpe voorwerpen of drugs wordt aangetroffen bij het uitgaanspubliek, is vastgelegd in het protocol ´Proef Toelatingsbeleid Zwolse Horeca´.

Detectie
Het uitgaanspubliek mag geen wapens op zak hebben, laat staan een wapen gebruiken. Ook een zakmes of een ander scherp voorwerp, zoals een kammetje wordt in de huis- en gedragsregels gezien als wapen. Er wordt gecontroleerd door middel van detectieapparatuur op uitgaansavonden; donderdag, vrijdag en zaterdag van 22.00 tot 03.00 uur. De portiers van de deelnemende horecaondernemingen detecteren steekproefsgewijs de klanten. De portier haalt het detectieapparaat bij de klant langs het lichaam. Hierbij wordt fysiek contact tussen detectieapparatuur en de klant zoveel mogelijk voorkomen. Bij een signaal op een bepaalde plaats op het lichaam verzoekt de portier aan de klant de gesignaleerde voorwerpen tevoorschijn te halen en die aan de portier te overhandigen. Als de klant aangeeft geen ´verboden´ voorwerp bij zich te dragen, dan volgt opnieuw detectie. De portier mag tot fouilleren overgaan als het detectieapparaat weer een signaal afgeeft. De klant kan fouillering weigeren. De volgende stap van de portier is dan de klant de toegang tot de horecaonderneming weigeren.

Handelen bij signalering
Als de portier bij detectie of fouillering een wapen aantreft dat valt onder Wet Wapens en Munitie en de Apv, dan neemt de portier het wapen in beslag. De portier houdt de klant aan en draagt deze samen met het in beslag genomen wapen zo spoedig mogelijk over aan de politie. Ook kan het voorkomen, dat de portier bij detectie of fouillering een puntig of scherp voorwerp aantreft dat niet valt onder de Wet Wapens en Munitie en de Apv. Gebeurt dit, dan laat de portier de klant de keus:
· of de klant doet vrijwillig afstand van het voorwerp en de klant kan de horecaonderneming binnengaan;

· of de klant doet geen afstand van het voorwerp en de portier weigert de klant de toegang tot de horecaonderneming.
De portier slaat de in beslag genomen voorwerpen op. De plaats waar de in beslag genomen artikelen worden bewaard, is niet voor klanten toegankelijk. De portier geeft de voorwerpen niet terug.

Drugs
Drugs kan ook in beslag worden genomen. Treft de portier bij detectie of fouillering drugs aan, dan neemt de portier de drugs in beslag. De portier houdt de klant aan en draagt deze samen met de in beslag genomen drugs zo spoedig mogelijk over aan de politie.

Geweld
Het kan voorkomen dat klanten agressief gedrag vertonen bij deze controles. In deze situatie houdt de portier de klant aan en draagt deze zo spoedig mogelijk over aan de politie. De portier kan geweld gebruiken alleen als hij of zij zich noodzakelijk moet verdedigen ter bescherming van een eigen of andermans lijf, eerbaarheid of goed. De portier meldt aangewend geweld zo spoedig mogelijk bij de politie.

Bron: BCO
Datum van 11-01-2002 tot 10-05-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie