Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee Engelse WOII-bommen in Bodegraven geruimd

Datum nieuwsfeit: 20-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Twee Engelse WOII-bommen in Bodegraven geruimd

20-01-2002

De twee Engelse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn zondag in Bodegraven door de Explosieven Opruimings Dienst van de landmacht geruimd. Ze zijn later in de middag onschadelijk gemaakt op een zandafgraving in de gemeente Woerden. Het ging om twee duizendponders die in een buitenwijk in het westen van Bodegraven lagen in het gebied waar de nieuwe rijksweg N11 wordt aangelegd. Voor de aanleg van die weg werden de afgelopen maanden voor de zekerheid metingen verricht naar de vermoedelijke aanwezigheid van bommen.

De commandant van het Explosieven Opruimings Commando, het coördinerende orgaan van de Explosieven Opruimingsdiensten van de krijgsmacht, luitenant-kolonel Groenewegen, liet weten dat de demontage van de eerste bom uitstekend verliep maar dat de tweede bom twintig minuten extra werk vergde doordat de ontsteking afbrak. "Onder grote belangstelling en onder politiebegeleiding werden de bommen daarna per vrachtauto naar de plek gereden waar ze één voor één tot ontploffing (´detonatie´) werden gebracht. We hebben het wel over duizendponders dus uit veiligheidsoverwegingen hebben we ze niet tegelijk onschadelijk gemaakt. Overigens bleek de derde bom waarvan sprake was slechts een stuk metaal in de grond. Maar met de opgraving hebben we zeker gesteld dat het niet om een bom ging", aldus Groenewegen.

Voor de demontage van de bommen zijn zeventig mensen geëvacueerd. De bewoners van 230 woningen, naar schatting zevenhonderd mensen, bevonden zich in het zogenoemde schervengevarengebied. Rond het middaguur konden zij weer naar huis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie