Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reünie Rotterdamse graffitischrijvers in Artoteek Bad Boyz

Datum nieuwsfeit: 20-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond

20 januari - 17 februari 2002: 'reünie' Bad Boyz Inc.

Reünie Rotterdamse graffitischrijvers in de Artoteek Bad Boyz Inc. met ook de toekomst: te zien zijn ook de nieuwste pieces, met nieuwe graffitistijlen en technieken.

Na een stilte van ruim tien jaar, vindt in januari 2002 een reünie plaats van Bad Boyz Inc. De turbulente geschiedenis van deze Rotterdamse graffitibeweging gaat terug tot 1985.

In dat jaar verhuisde de Amsterdamse graffitischrijver Jean naar Rotterdam. Hij kwam terecht op het afscheidsfeest van de club Arena, waar Rotterdamse hiphoppers pieces aan het spuiten waren. Jean, die in Amsterdam veel internationale contacten had gelegd, zag al snel dat de Rotterdamse graffitiscene minder pretentieus was. Nadat hij twee pioniers van de Rotterdamse graffitti had leren kennen, Save en Sydoe, besloot hij een graffitigroep op te richten: Bad Boyz Inc. Deze kreeg landelijke bekendheid dankzij een van de leden, Robert van de Kroft, de schepper van strips zoals Sjors en Sjimmie. De Australische Amerikaan Disz voegde zich bij hen na een langdurige pelgrimage door de Amerikaanse undergroundcultuur, en ook zijn bevindingen beïnvloedden Bad Boyz Inc.

De gemiddelde leeftijd van de Bad Boyz lag onder de twintig. Samen trokken ze de stad in om pieces te spuiten in een graffitistijl die rauwer en eigenzinniger was dan veel internationale bewegingen. En minstens zo uniek was dat deze multi-etnische graffitibeweging de enige in Nederland was die zich vredelievend wist te ontwikkelen onder leiding van tieners. De populariteit van de Bad Boyz trok diverse andere tieners aan, niet alleen graffitischrijvers, maar ook djs en hiphoppers. Samen vormden ze de Bad Boyz Posse, een vooral muzikale broedplaats waar grote namen in de hiphopmuziek zijn begonnen. Doordat in de posse de aandacht verschoof van graffiti naar muziek, viel Bad Boyz Inc. in 1990 uit elkaar. De leden gingen hun eigen weg.

Tien jaar later kwam echter een keerpunt. Toen trommelde Ates de andere ex-Bad Boyz op om samen een grote piece te spuiten voor een dance event. Ze besloten om weer vaker samen te gaan werken. De gelikte graffiti van de jaren negentig stond hen tegen en samen wilden ze terugkeren naar een rauwere stijl, die meer wordt gevoed door de stad.

Ter gelegenheid van hun reünie richt een aantal Bad Boyz in januari een tentoonstelling in in de Artoteek. Met zowel historisch als nieuw materiaal wordt het liveaspect van het bestaan van een graffitischrijver zichtbaar gemaakt, en wordt de ontwikkeling van twintig jaar Rotterdamse graffiti getoond. Het historische materiaal bestaat uit kleding die een beeld geeft van de hiphop kledingcodes uit de jaren tachtig. Het grootste accent ligt echter op de toekomst: de Bad Boyz exposeren hun nieuwste pieces en presenteren nieuwe graffitistijlen en technieken.

Bad Boyz Inc is: Jean, Timer, Seico, Sonic, Robert vd Kroft, (dj) Alien, Ates, Sher, Tjon - Fresh, Disz, - Jale, Wizard, - Ase, - Soré, - Rhythm,

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie