Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hulpverlening aan bevolking goma in volle gang

Datum nieuwsfeit: 21-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


CORDAID

Hulpverlening aan bevolking goma is in volle gang

Hulpverlening aan bevolking Goma is in volle gang Mensen in Nood en Memisa bieden hulp via lokale partners

Meteen na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo is de hulpverlening in het rampgebied op gang gekomen. Het grootste deel van de Congolese vluchtelingen ging richting Rwanda, naar de stad Gisenyi. Inmiddels keren de meeste vluchtelingen terug naar Congo. De mensen willen hun huizen en bezittingen - voorzover daar nog wat van over is - niet in de steek laten. De hulpverlening vanuit Rwanda gaat in goede samenwerking met de Rwandese - lokale en nationale - autoriteiten. In Goma is een groot tekort aan water, voedsel en tijdelijke onderdak. Al voor de uitbarsting heerste in het rampgebied een meningitis (hersenvliesontsteking) epidemie. Er wordt gevreesd voor het uitbreken van nieuwe epidemieën, met name cholera

Memisa
Memisa Rwanda is vanaf vrijdag 18 jan jl. actief in de hulpverlening voor het getroffen gebied. Vanuit Cyangugu, waar Memisa Rwanda een lokaal gezondheidsprogramma heeft, zijn door Memisa in totaal 26 Rwandese artsen en verpleegkundig (allen in dienst van de Rwandese overheid) naar het getroffen gebied vervoerd. Verder is de Memisa coördinator uit Kigali vanaf vrijdag jl. in Gisenye, alwaar hij helpt met de distributie van medicijnen van lokale organisaties. Memisa België heeft vrijdag 18 januari jl. een eerste hulptransport verzonden. Het ging om 5 ton aan hulpgoederen (20 grote waterreservoirs, 2000 jerrycans, kits voor zuivering drinkwater, basismedicijnen en tenten) die per vliegtuig vanuit de opslagplaats in Kinshasa, Congo naar het rampgebied zijn gebracht. Morgen staat een tweede vlucht gepland met 7 tot 8 ton aan medische kits, medicijnen en infuusvloeistoffen, vooral gericht op het voorkomen van epidemieën zoals cholera.

Mensen in Nood
Mensen in Nood werkt samen met lokale partners Caritas Goma en Caritas Rwanda. Mensen in Nood stelt 50.000 Euro beschikbaar voor noodhulp. Dit bedrag wordt gebruikt voor plastic zeilen, dekens, inzet van watertanks en andere non food items. Er is een konvooi in voorbereiding om tevens voedsel en water in het gebied te krijgen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie