Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 teleurgesteld over SER-advies

Datum nieuwsfeit: 21-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: D66
Zoek soortgelijke berichten

D66

21 januari 2002

D66 teleurgesteld over SER-advies

Bert Bakker

Reacties: (b.bakker@tk.parlement.nl)

Nu de Sociaal Economische Raad heeft geadviseerd over de aanpak van de WAO, wil D66 nu eindelijk actie van het kabinet. 'Paars dreigt een verloren periode te worden voor de WAO', zegt vice-fractievoorzitter Bert Bakker.

Het feit dat de sociale partners tot overeenstemming zijn gekomen over de WAO mag bijzonder zijn, de fractie van D66 is niet onder de indruk van de plannen die voorliggen. De fractie constateert dat de sociale partners in de SER, met het belang van hun eigen achterban in het achterhoofd, tot een compromis zijn gekomen maar dat levert niet per se het beste plan op.

D66 vindt bij de aanpak van de WAO-problematiek veel aandacht voor preventie en reïntegratie in een vroeg stadium fundamenteel. In deze plannen vindt de fractie daar niets van terug. Het enige positieve is dat de termijn om te kunnen reïntegreren tot twee jaar wordt verlengd. Maar prikkels die op dit moment een effect beginnen te sorteren zoals de Pemba (een werkgever die veel mensen de WAO in laat stromen gaat meer premie betalen) of de op reïntegratie gerichte plannen die de commissie Donner vorig jaar voorstelde, mist D66 in het SER-advies. Tevens zullen keuringsartsen erg onder druk komen te staan door het verschil in omgaan met mensen die gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt zijn. Een druk die in het verleden te zwaar is gebleken.

In het SER-plan raken werkgevers de gehate Pemba kwijt, werknemers die geheel arbeidsongeschikt worden krijgen een hogere uitkering dan nu. Verzekeraars zien een nieuwe markt ontstaan voor de verzekering van gedeeltelijk arbeidsongeschikten en kleine werkgevers hebben hun zin gekregen doordat ze mensen die tot 35% arbeidsongeschikt zijn weliswaar in dienst moeten houden maar wel hun loon mogen verlagen. Iedereen blij maar de toekomstig WAO-er heeft er helemaal niets aan en de huidige al helemaal niet! Het is wel duidelijk dat arbeidsongeschikten niet aan tafel zitten bij de SER. `Paars dreigt een verloren periode te worden voor de WAO. Het zou als kabinet mijn eer te na zijn om bijna 1 miljoen WAO-ers over te dragen aan het volgende kabinet. D66 wil nu (eindelijk) actie', zegt vice-fractievoorzitter Bert Bakker.

De D66-fractie verwacht een snelle, richtinggevende reactie van het Kabinet zodat er nog voor de verkiezingen gedebatteerd kan worden over de toekomst van de WAO. Anders zouden vier jaren geheel verloren gaan voor de oplossing van dit sociale drama.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie