Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Pont verwerft twee belangrijke schilderijen van Richter

Datum nieuwsfeit: 21-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: De Pont stichting voor hedendaagse kunst
Zoek soortgelijke berichten
De Pont stichting


Gerhard Richter
Moritz (863-1) en Moritz (863-2)
2000
olieverf op doek
51 x 46 cm (1), 62 x 52 cm (2)

De Pont verwerft twee belangrijke schilderijen van Gerhard Richter Vanaf medio 2003 bij De Pont te zien

De Pont heeft onlangs twee schilderijen van Gerhard Richter (Dresden 1932) aangekocht. Het was een lang gekoesterde wens om van deze kunstenaar figuratief werk aan de collectie te kunnen toevoegen. De twee babyportretten van Moritz, de zoon van de kunstenaar, vormen een prachtige aanvulling op het 120-delige Abstraktes Bild (784) dat al sinds 1994 in de collectie van De Pont is en de twee Graue Bilder die sinds 1994 als bruikleen bij De Pont te zien zijn. Voor Nederland is het uniek dat er twee figuratieve schilderijen van deze wereldberoemde kunstenaar in een openbare verzameling kunnen worden opgenomen.

De twee portretten vallen op door hun ontroerende intimiteit en door de virtuoze verfbehandeling. De schilderijen voegen zich in een kleine groep van familie-portretten van de kunstenaar, waartoe ook het vermaarde portret van zijn dochter Betty (1988) behoort. De portretten van Moritz waren in 2000 opgenomen in de Richter-tentoonstelling bij De Pont. Momenteel maken de twee schilderijen deel uit van de grote overzichtstentoonstelling Gerhard Richter: Forty Years of Painting die tot juni 2003 in verschillende Amerikaanse musea te zien is (New York, Chicago, San Francisco en Washington DC).

Vanaf juni 2003 zullen de Moritz-portretten bij De Pont te zien zijn. Tot die tijd toont De Pont het schilderij Abstraktes Bild (860-8) dat van Richter in bruikleen is gekregen.

Moritz (863-1) is cover-image van Artforum international, January 2002,
Moritz (863-2) is 'cover-image' van Art in America, January 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van De Pont.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie