Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe expositie in gemeentehuis Buitenpost te Achtkarspelen

Datum nieuwsfeit: 21-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Achtkarspelen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Achtkarspelen


16-01-2002

Nieuwe expositie in gemeentehuis Buitenpost

Vanaf 21 januari tot en met 28 februari 2002 is in de hal van het gemeentehuis werk te bezichtigen van 'master' Harmen van der Bij uit Twijzel. De expositie, met als titel 'op himsels', bestaat uit ruim twintig tekeningen.

Harmen van der Bij werd in 1920 in Sibrandahûs geboren. Al op jeugdige leeftijd ging zijn belangstelling uit naar het tekenen. Zijn 'leermeester', brugwachter Hoekstra, nam hem mee het land in op zoek naar schilderachtige plekjes. Na de kweekschool in Dokkum was hij eerst onderwijzer in Rinsumageest, waarna hij (meer dan vijftig jaar) verbonden was aan de Kristlike Skoalle in Twijzel. Hier voelde hij zich, geboren op de grens van de Wâlden en de Klaai, helemaal op zijn plaats.

Grote bekendheid verwierf Harmen van der Bij zich met zijn tekeningen van boerderijen, kerken en dorpsgezichten, gemaakt ter gelegenheid van een jubileum of voor een kalender. Altijd stond hij klaar om poëzie-albums en trouwboekjes te calligraferen. In 2000 is hij in Twijzel overleden. Uit zijn artistieke nalatenschap kwamen de tekeningen, die nu worden tentoongesteld, als onbekend werk tevoorschijn. Zij zijn de stille, sprekende getuigen van een verborgen, oorspronkelijk talent. Een talent dat zich, vrij van de heersende artistieke modes, op himsels moest ontwikkelen.

De expositie van Harmen van der Bij is te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis (Stationsstraat 18 in Buitenpost). Belangstellenden zijn van harte welkom op werkdagen van 9.00-12.00 uur en van 13.15-16.00 uur (donderdag tot 18.00 uur en vrijdagmiddag gesloten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie