Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge onderscheidingen voor drie militairen

Datum nieuwsfeit: 23-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten---

Ministerie van Defensie---

Hoge onderscheidingen voor drie militairen

23-01-2002

Minister Frank de Grave (Defensie) heeft vanmiddag (23 januari) in de Ridderzaal in Den Haag dapperheidsonderscheidingen uitgereikt aan drie militairen. Het betrof de uitreiking van het Bronzen Kruis aan een militair van het Korps Mariniers en het Vliegerkruis aan een Nederlandse F-16 vlieger én aan een Amerikaanse F-16 vlieger. Het is voor het eerst in 39 jaar dat het Bronzen Kruis wordt uitgereikt, terwijl het bijna 48 jaar geleden is dat het Vliegerkruis voor het laatst werd toegekend. De plechtigheid, omgeven met militair ceremonieel, werd bijgewoond door autoriteiten uit binnen- en buitenland.

De minister reikte het Bronzen Kruis uit aan korporaal der mariniers D.A. Vonk voor betoonde moed op 4 mei 1993 tijdens de VN-operatie in Cambodja.
Hierna speldde de minister het Vliegerkruis op bij majoor W.L. Thomas van de Amerikaanse luchtmacht en bij majoor M. Duivesteijn van de Koninklijke Luchtmacht. Zij werden onderscheiden voor hun bijzondere verrichtingen tijdens operatie "Allied Force" boven voormalig Joegoslavië in 1999.

In zijn toespraak stelde minister De Grave dat de ontwikkeling van de veiligheidssituatie in de wereld na de Val van de Muur had geleid tot een andere inzet van de krijgsmacht. Dit leidde tot uitzendingen van militairen van alle krijgsmachtdelen naar een groot aantal gebieden in de hele wereld. "De afgelopen tien jaar hebben zich situaties voorgedaan, waarbij militairen zich zeer moedig hebben gedragen. Enkele commandanten hebben voorgesteld militairen van hun eenheid voor deze uitzonderlijke verrichtingen te onderscheiden." De minister stelde dat de drie militairen werden onderscheiden nadat hun verrichtingen waren bezien door de Commissie
Dapperheidsonderscheidingen in het besef dat "voor Defensie (sinds de Val van de Muur) andere tijden zijn aangebroken, waarbij zich gedurende militaire operaties omstandigheden kunnen voordoen die vergelijkbaar zijn met oorlogsomstandigheden."

Informatie over de verrichtingen van korporaal der mariniers D.A. Vonk

Informatie over de verrichtingen van majoor M. Duivesteijn

Informatie over de verrichtingen van majoor W.L. Thomas

Unique Dutch decoration for Major W.L. Thomas of the U.S. Air Force

Volledige toespraak minister De Grave (Defensie)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie