Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IVW Kortere afstand tussen vliegtuigen in luchtruim

Datum nieuwsfeit: 23-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten


Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

IVW: Kortere afstand tussen vliegtuigen in luchtruim

KORTERE AFSTAND TUSSEN VLIEGTUIGEN IN LUCHTRUIM

De afstand tussen vliegtuigen wordt teruggebracht van 2000 voet (600 meter) naar 1000 voet (300 meter). Het gaat om vliegtuigen vanaf een hoogte van 29.000 voet tot en met 41.000 voet. Door deze maatregel wordt de capaciteit met 10-20 procent vergroot, waardoor het aantal en de duur van vertragingen afneemt. Daarnaast kunnen meer economische vliegroutes gevlogen worden waardoor het brandstofverbruik per vlucht afneemt, wat gunstig is voor het milieu. De veiligheid blijft gewaarborgd door verbeterde systemen en extra opleidingen voor vliegers en verkeersleiders.
De maatregel, Reduced Vertical Separation Minimum (RVSM), wordt op 24 januari gelijktijdig ingevoerd in het luchtruim van 41 Europese staten.

Een kleinere afstand tussen vliegtuigen wordt onder meer mogelijk gemaakt door hoogtemeters met een grotere nauwkeurigheid aan boord van het vliegtuig. In het luchtruim tussen Europa en Noord-Amerika boven de Atlantische Oceaan wordt het RVSM al sinds maart 1997 met succes toegepast. De maatregel stelt niet alleen hoge eisen aan de apparatuur aan boord van het vliegtuig, maar ook in de verkeersleidingscentra op de grond. Zowel vliegers als verkeersleiders zijn in heel Europa uitvoerig getraind in de nieuwe procedures en de werking van de apparatuur. In totaal zijn wereldwijd ca. 9.000 vliegtuigen goedgekeurd voor de operatie en zijn de systemen in 64 verkeersleidingscentra, waaronder het Eurocontrol Upper Area Control Centre in Maastricht/Beek, aangepast. Vliegtuigen die niet zijn goedgekeurd worden niet toegelaten in het RVSM-luchtruim. De divisie Luchtvaart van de Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft de trainingsprogramma.s voor de vliegers en verkeersleiders en de apparatuur aan boord van de vliegtuigen gekeurd. Tevens heeft de divisie Luchtvaart de implementatie van het RVSM in het Nederlandse luchtruim gecoördineerd.

S. van Jeveren, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Divisie Luchtvaart
Tel.: 023 5663079

23 jan 02 11:45

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie