Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gunstig advies bescherming als monument herenhuis in Oedelem

Datum nieuwsfeit: 23-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van het herenhuis in Oedelem
Brugge, 23/1/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van het herenhuis in de Bruggestraat 6-8 in Oedelem.
Dit herenhuis dateert in zijn huidige vorm uit het derde kwart van de 19de eeuw, maar achter de gevels gaat wel nog een laat-18de-eeuwse kern schuil. Het hoofdvolume van het pand, dat haaks op de Bruggestraat staat, werd in 1850 ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Enkele decennia later, in 1872, werd het nog uitgebreid met een vleugel langs de Bruggestraat. Op de achterliggende terreinen zou de familie Maes tussen 1901 en 1964 een bijzonder succesvolle melkerij uitbouwen. De herenwoning is in de volksmond dan ook bekend als het Huis Maes. Het gaaf bewaarde pand is een zeer goed voorbeeld van 19de-eeuwse architectuur in een dorpskom. In het verleden werden o.a. in de dorpskom van Ruiselede gelijkaardige woningen als monument beschermd. De bestendige deputatie is dan ook van oordeel dat een bescherming als monument gerechtvaardigd is.

De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR - PROVINCIEWEST-VLAANDEREN K. LEOPOLD III-LAAN 41 TE BRUGGE
BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: JEROEN.CORNILLY@WEST-VLAANDEREN.BE

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie