Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kapvergunning Peizerweg terecht verleend

Datum nieuwsfeit: 23-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Groningen

23
JAN
17.05

Persbericht

Kapvergunning Peizerweg terecht verleend
23-01-2002

De aanleg van de HOV-as vormt een "gerechtvaardigde dringende reden" voor het verlenen van de kapvergunning Stadspark-Zuiderweg (Peizerweg). De bezwaarschriften tegen de verleende kapvergunning zijn dan ook ongegrond. Daarom zal de kapvergunning gehandhaafd worden. Omwille van een volledige motivering moest nog wel in de bezwaarprocedure worden aangegeven om welke reden de kapvergunning is verleend. Dit besluit hebben burgemeester en wethouders op 15 januari jl. genomen in overeenstemming met het advies van de ambtelijke commissie voor beroep- en bezwaarschriften. De indieners van de bezwaarschriften zijn vandaag schriftelijk op de hoogte gesteld.

Op 11 juli 2001 hebben burgemeester en wethouders besloten een vergunning te verlenen voor het kappen van 29 monumentale bomen, 67 niet-monumentale bomen en het rooien van circa 325 m2 bosplantsoen bij het gedeelte Stadspark-Zuiderweg (Peizerweg) te Groningen. Tegen de verleende kapvergunning zijn 1.249 bezwaarschriften ingediend.

De beroep- en bezwaarschriftencommissie is van oordeel dat de vergunning gerechtvaardigd is vanuit het oogpunt van zwaarwegende maatschappelijke verkeers- en economische belangen. De aanleg van de HOV-as is noodzakelijk om de binnenstad van Groningen goed bereikbaar te houden en daarmee het draagvlak voor economische activiteiten in de stad te handhaven en te verbreden. In het belang hiervan dient de stad over goede openbaar vervoersverbindingen te beschikken, zoals de HOV-as Peizerweg. Daarmee stelt de commissie het algemeen belang van de aanleg van de HOV-as boven het belang van het behoud van de bomen. Overigens is aan de kapvergunning een herplantplicht verbonden van ten minste 270 bomen, waaronder een groot aantal dikke bomen.

Niet op alle bezwaarschriften heeft de commissie een inhoudelijk advies gegeven. Een deel van de bezwaren werd niet ontvankelijk verklaard omdat de indieners geen bijzonder belang hebben bij de beslissing over de kapvergunning. Het college heeft ook dit advies van de commissie overgenomen. Wel is het bezwaar gegrond verklaard dat de kapvergunning niet volledig gemotiveerd zou zijn. Deze onvolledigheid is in de bezwaarprocedure hersteld doordat nu expliciet is aangeven dat de aanleg van de HOV-as een dringende reden is voor het verlenen van de kapvergunning.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie