Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee Simon Stevin Meesters voor UT-instituut MESA+

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02/003

02/003 28-01-2002

02/003 24 januari 2002

Hoogste technologie-onderscheiding

Twee Simon Stevin Meesters voor UT-instituut MESA+

Het bestuur van de Technologiestichting STW heeft prof.dr. Cock Lodder en prof.dr.ir. Albert van den Berg benoemd tot Simon Stevin Meester 2002. Beide laureaten zijn hoogleraar aan de universiteit Twente en verrichten hun onderzoek binnen het MESA+ instituut. Zij ontvangen de prestigieuze prijs van een half miljoen euro per persoon onafhankelijk van elkaar voor hun voortreffelijke wetenschappelijke onderzoek en de uitstekende manier waarop zij industriële partners weten te interesseren. De nieuwe Stevin Meesters kunnen het prijzenbedrag vrij besteden aan technisch-wetenschappelijk onderzoek. De feestelijke uitreiking van het Meesterschap vindt later dit jaar plaats.

Prof.dr. J.C. Lodder, hoogleraar Systemen en Materialen voor Informatie-opslag, fac. Elektrotechniek, Universiteit Twente, MESA+ onderzoeksinstituut.
De Technologiestichting STW looft het Simon Stevin Meesterschap 2002 uit aan prof.dr. Cock Lodder (62) voor zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van systemen en technieken voor de magnetische data-opslag. De grenzen van de harddisk komen immers in zicht, omdat de harddisk simpelweg te snel moet gaan draaien om alle informatie nog snel genoeg te kunnen bereiken. Een meer principiële grens van de magnetische opslag is de zgn. super-paramagnetische limiet, die wordt bereikt doordat zeer kleine bits op den duur instabiel worden. In Lodder's groep wordt gekeken naar een alternatief waarbij honderden minuscule lees/schrijfkoppen een 'postzegel' scannen, voorzien van een magnetische laag die bestaat uit zeer kleine 'dotjes' magnetisch materiaal met afmetingen van enkele tientallen nanometers. Het maken van dit type media (patterned media), het verbeteren ervan en ook het ontwikkelen van uiterst gevoelige sensoren behoort tot het onderzoeksveld van Lodder's groep. Een uitvinding die de groep internationaal op de kaart zette, is de spin valve transistor, een uiterst gevoelige magneetsensor waarover in het blad Science werd gepubliceerd. In een lopend STW-project wordt dit concept verder ontwikkeld. Ook leverde prof. Lodder een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de magnetische kracht microscoop (magnetic force microscope), waarvoor de groep onder meer twee nieuwe tips (aftasters van een oppervlak waarvan vervolgens een beeld wordt verkregen) ontwikkelde. De beide patenten die hieruit voortvloeiden worden overgenomen door NanoSensors, wereldmarktleider in magnetische tip-fabricage. Daarnaast is tape-recording een innovatief onderzoeksgebied en richt de groep zich op recording-experimenten met lees/schrijfkoppen met uiterst smalle spoorbreedte. Andere bedrijven die zijn betrokken in projecten van prof. Lodder zijn Philips, MPO, Thomson CSF/LCR, OnStream, Siemens, EMTEC Magnetics en Alditech. Prof. Lodder coördineert ook projecten van de Stichting FOM, IOP en Europese programma's. Hij begeleidde meer dan vijftien promovendi bij hun promotie-onderzoek en is auteur van 150 wetenschappelijke publicaties waarvan veertig als eerste auteur.

Prof.dr.ir. A. van den Berg, hoogleraar Geminiaturiseerde (Bio)Chemische Analysesystemen aan de Universiteit Twente, MESA+ onderzoeksinstituut.
Prof.dr.ir. Albert van den Berg (44) ontvangt de hoogste eer van de Technologiestichting STW voor zijn onderzoek naar lab-on-a-chip-concepten, complete laboratoria ter grootte van een creditcard. De silicium chiptechnologie ligt hieraan ten grondslag. Met geavanceerde ets- en andere fabricagetechnieken is het mogelijk om vloeistofkanalen te maken of diverse componenten, zoals minipompjes, voor het bewerken en transporteren van vloeistoffen. Op die manier zijn chemische reacties mogelijk met fracties van druppels. Zo ontwikkelt de groep van Van den Berg kleine systemen voor de detectie van ammoniak, en laboratoria voor monitoring 'aan-het-bed' in het ziekenhuis. Een recente vinding die het blad Science haalde, is de flowFET, een schakelaar die minieme hoeveelheden vloeistoffen bestuurt door variatie in elektrische spanning. Bedrijven die bij projecten van prof. Van den Berg zijn betrokken zijn onder meer Medtronic, Unilever, Organon, Shell, DSM Research, Philips CFT, Avantium, Glaxo-SmithKline, Nanopass en Diosynth. Samen met prof. Bergveld heeft Van den Berg de internationale conferentie voor Lab-on-a-Chip-ontwikkelingen (µTAS) opgestart die inmiddels meer dan 600 deelnemers telt.

Albert van den Berg studeerde in 1983 af in de technische natuurkunde en promoveerde vijf jaar later bij prof. D. Reinhoudt en prof. P. Bergveld. Sinds 1998 is hij hoogleraar. Hij heeft ruim zeventig artikelen en acht patenten op zijn naam staan. Hij is editor van een tijdschrift voor µTAS.

De Technologiestichting STW selecteert kandidaten voor het Simon Stevin Meesterschap door de waardering voor hun onderzoeksplannen door verschillende jury's vanaf 1993 onderling te vergelijken. Ook telt de productiviteit van de onderzoeksgroep mee waaraan de kandidaat (mede) leiding geeft. Met de benoeming van prof. Lodder en Van den Berg kent de Technologiestichting STW nu negen Meesters met deze eretitel.

Noot voor de pers
Nadere informatie bij STW, ir. Daan Bijl, tel. 030 6001211, fax 030 6014408, e-mail (daan@stw.nl) of de laureaten, prof.dr. J.C. Lodder, tel. 053 4892750, e-mail (j.c.lodder@utwente.nl) en bij prof.dr.ir. A. van den Berg, tel.053 4892691, e-mail (a.vandenberg@utwente.nl). Zie ook www.mesaplus.utwente.nl

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie, ir. Wiebe van der Veen, tel. 053 4894244, e-mail (w.r.vanderveen@bc.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie